Ναι στην πρόταση του Γιάννη Μέμηλα με ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. υπέρ των αγροτών της Φαρκαδόνας

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και σε παρελθούσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μέμηλας, είχε μεταφέρει την αγωνία και τον προβληματισμό των αγροτών της περιοχής, σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ.

Όπως είχε καταγράψει τότε αποκλειστικά η «Krini Live» ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ, ο κ. Μεμήλας είχε σταθεί στις αλλαγές, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα οι αγρότες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος, μέσω της νέας ΚΑΠ ορίζεται ότι, οι αγρότες που έχουν στην εκμετάλλευσή τους, άνω των 100 στρεμμάτων, θα πρέπει εν ολίγοις και βάσει της νέας ΚΑΠ να προχωρούν σε διαμοιρασμό των καλλιεργειών τους, κι όχι σε μεμονωμένες καλλιέργειες. Σαφώς αυτό το γεγονός το γεγονός θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αγρότες της Πηνειάδας, του Ζάρκου, της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου, που το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών τους βρίσκονται κοντά στον Πηνειό ποταμό.

Οι αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών εξαιτίας των πλημμυρών του Πηνειού ποταμού κυρίως το χειμώνα, καταφεύγουν στην καλλιέργεια καλαμποκιού και βαμβακιού, τα οποία καλλιεργούνται στα μέσα της άνοιξης, εποχή που δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους πλημμυρών. Σαφώς αποφεύγουν να καλλιεργούν σιτηρά στα εν λόγω αγροκτήματα που βρίσκονται κατά μήκος του Πηνειού ποταμού, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος καταστροφών από τις πλημμύρες.

Ωστόσο η νέα ΚΑΠ πλέον δεν θα αφήνει περιθώρια τα επόμενα χρόνια καθώς επιβάλλει το διαμοιρασμό των καλλιεργειών.

Ο κ. Μέμηλας μετέφερε τον προβληματισμό των αγροτών στο δημοτικό συμβούλιο Φαρκαδόνας, ζητώντας την σύνταξη υπομνήματος το οποίο θα κοινοποιηθεί σε αρμόδιους φορείς και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέσω του οποίου θα ζητείται να μην εισαχθεί η περιοχή της Φαρκαδόνας στο συγκεκριμένο μέτρο της νέας ΚΑΠ.

Κατά αυτό τον τρόπο οι αγρότες θα επωφεληθούν αντί να έρθουν αντιμέτωποι με τις ζημιές που θα προκαλέσουν οι πλημμύρες σε χειμερινές καλλιέργειες.

Το Σώμα τότε δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα και να το επαναφέρει σε νέα συνεδρίαση, προκειμένου να συνταχτεί και το ανάλογο ψήφισμα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου τέθηκε εκ νέου το θέμα, με την σύνταξη υπομνήματος, που ψηφίστηκε ομόφωνα και θα κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους βουλευτές του νομού.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Με βάσει τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ όσοι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 100
στρέμματα θα πρέπει να επιλέξουν μια 3ετία μέχρι το 2027, όπου θα πρέπει να εφαρμόσουν την αμειψισπορά. Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται οι εκμεταλλεύσεις των οποίων η αρόσιμη γη καλλιεργείται εξ ολοκλήρου με καλλιέργειες κάτω από το νερό για μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας.
Επειδή στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας οι παραποτάμιες αρόσιμες εκτάσεις πολλές φορές κάθε έτος είναι πλημμυρισμένες από τα νερά του Πηνειού ζητάμε:
Να εξαιρεθούν και οι παραποτάμιες αρόσιμες εκτάσεις του Δήμου Φαρκαδόνας που
πλημμυρίζουν πολλές φορές κάθε έτος από την υποχρέωσή της αμειψισποράς.».





1 σχόλιο

  1. Τα βρίσκουν τώρα όλα μπροστά τους,οι ίδιοι τα αντιπλημμυρικά έργα τα έχουν υποτιμήσει έως αποκλεισμώ για Χάρι της ΝΔ που δεν θέλουν την ανάπτυξη στην περιοχή μας🤔

Comments are closed.