Το χωριό μας

Krini Trikalon

 

Η ιστορία της Κρήνης

Γεωγραφικά, η Κρήνη Τρικάλων εκτείνεται στα ανατολικά του Νομού Τρικάλων και ειδικότερα στο 25ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Λάρισας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Εθνική Οδό. Η συνολική έκταση του χωριού είναι 18.000 στρέμματα και έχει υψόμετρο 130 μέτρα. Συνορεύει ανατολικά με το Γριζάνο, δυτικά με την Οιχαλία, νότια με τον Κλοκοτό, νοτιοανατολικά με τη Φαρκαδόνα και βόρεια με το Αχλαδοχώρι. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κατοικίσιμα χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Το χωριό μαρτυρείται τουλάχιστον από τη βυζαντινή εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος κατά τις έρευνες υπoλογίζεται οτι χτίστηκε περίπου το 1270 μ.Χ. Σημαντικότερες της χρονολογίας κτίσεως του ναού έχουν χαρακτηριστεί οι εικονογραφίες του και γενικότερα ο εσωτερικός αλλά και ο εξωτερικός του διάκοσμος, με την εικόνα του θαύματος του Αγίου Ευσταθίου να είναι η μοναδική που διασώζεται Πανελλαδικά, καθώς αποτοιχίστηκε και με τις υπόλοιπες φυλάσσονται στο διαχρονικό μουσείο της Λάρισας.

Κατά την Οθωμανική απογραφή του 1454-1455 μ.Χ.,η Κρήνη αναφερόταν στις τούρκικες απογραφές ως Βοστίδι, ήταν καταγεγραμμένη ως Κεφαλοχώρι και είχαν απογραφεί πληθυσμιακά 99 οικογένειες. Εκτός από το Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Κρήνη είναι μεστή από εκκλησίες και παρεκκλήσια. Σύντομα μπορούν να απαριθμηθούν: ο Ενοριακός Ναός των Αγίων Θεοδώρων που χτίστηκε το 1731 μ.Χ., το εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων ( το οποίο και εορτάζεται την 1η Ιουλίου στο πανηγύρι του χωριού), η εκκλησία της Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Αικατερίνης. Η Κρήνη περιβάλλεται από λόφους που δημιουργούν ένα φυσικό φρούριο προστατεύοντάς την από τους ψυχρούς χειμωνιάτικους βοριάδες και από το ζεστό καλοκαιρινό ήλιο.

Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σ’ ένα λόφο ανατολικά της Κρήνης , υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια ένα άνετο πάρκο με πανοραμική θέα τόσο του χωριού όσο και του κάμπου και στο οποίο μπορεί κάποιος να αναζητήσει λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Στην ανατολική είσοδο του χωριού και ακριβώς κάτω από το ροδώνα του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η τοποθεσία «Πλάτανος» και η οποία οφείλει την ονομασία της σ’ έναν αιωνόβιο πλάτανο που υπήρχε εκεί μέχρι πριν από κάποια χρόνια.

Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και μια πετρόχτιστη βρύση με τρεχούμενο γάργαρο και πόσιμο νερό προερχόμενο από την υπόγεια πηγή του Ναού του Αγίου Νικολάου. Η βρύση, σε συνδυασμό με τα πλατάνια που την περιβάλλουν, δημιουργούν μια όαση δροσιάς και αναζωογόνησης στις καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Από εκεί μπορεί κανείς να αγναντέψει όλο τον κάμπο της Κρήνης και αν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει, μπορεί να δει ακόμη και τη Φαρκαδόνα, η οποία απέχει 12 χιλιόμετρα μακριά.

Στο νότιο τμήμα απλώνεται ο κάμπος της Κρήνης συνολικής έκτασης 8.000 στρεμμάτων. Οι κάτοικοί της Κρήνης ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, που είναι η βασικότερη πηγή εσόδων τους. Στην Κρήνη δραστηριοποιείται και Πολιτιστικός Σύλλογος που απαριθμεί 200 μέλη, κυρίως νέους, και είναι ένας από τους πιο δραστήριους στην περιοχή. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σήμερα στους 631 μόνιμους κατοίκους (Γενικές Απογραφές Κτηρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών 2021).


 

Φωτογραφίες


Βίντεο