Νέοι δίνουν τα εφόδια και τις γνώσεις τους στους αγρότες

Στην ομάδα του inagros στο κομμάτι του Product  Management  συμμετέχει ένας νέος άνθρωπος με καταγωγή από την Κρήνη, ο Βασίλης Λάσκος

Στα χρόνια της κρίσης και της οικονομικής ασφυξίας οι νέοι πρωτοστατούν. Με την τεχνογνωσία και το υψηλό επίπεδο γνώσης, συμβάλλουν ,ώστε να μεταδώσουν τα εφόδιά τους σε επαγγελματικούς κλάδους, βοηθώντας στα μέγιστα, για την επίτευξη των στόχων τους.

Στα επιστημονικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια συναντούμε δικούς μας ανθρώπους. Άτομα που έλκουν την καταγωγή του από το Δήμο Φαρκαδόνας και διακρίνονται για το μορφωτικό επίπεδο και την ευφυΐα τους.

Ένας από αυτούς και ο φοιτητής Βασίλης Λάσκος, που έλκει την καταγωγή του από την Κρήνη του Δήμου Φαρκαδόνας.

Ο Βασίλης συμμετέχει στην ομάδα του inagros στο κομμάτι του Product Management.

Για την ιστορία η ιδέα του inagros γεννήθηκε πριν 3 χρόνια από δύο παλιούς συμμαθητές, τον Ανδρέα Ζερκούλη και τον Δημήτρη Δρόσο. Παρατηρώντας τις τεχνολογικές ελλείψεις στον αγροτικό τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αποφάσισαν να συμβάλλουν στη λύση τους. Η ιδέα δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα, ξεκινώντας από μία χαλαρή κουβέντα σε μία καφετέρια. Πλέον, η ομάδα του inagros, αποτελείται από 8 άτομα, Designer, μηχανικούς, προγραμματιστές, marketers και φυσικά γεωπόνους.

Για τα χαρακτηριστικά του inagros μίλησε στο «ΚΡΗΝΗ LIVE» ο Βασίλης Λάσκος.

Όπως τόνισε ο νεαρός επιστήμονας το inagros είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αγρότη και γεωπόνου με αξιοποιήσιμο και αποδοτικό τρόπο .

Βασικός σκοπός του είναι η οργάνωση της γεωργικής παραγωγής, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης του νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί ο τρόπος ζωής των αγροτών και θα αυξηθούν τα ετήσια έσοδα τους.

Το σύστημα του inagros περιλαμβάνει μία συσκευή, που τοποθετείται σε επιλεγμένες περιοχές του χωραφιού. Κάθε συσκευή περιλαμβάνει αισθητήρες, που λαμβάνουν μετρήσεις από την εκάστοτε καλλιέργεια, με στόχο την συγκέντρωση δεδομένων (θερμοκρασία εδάφους, υγρασία κτλ). Τα δεδομένα αυτά ανεβαίνουν στην πλατφόρμα μας, και είναι προσβάσιμα και από τον αγρότη και από τον γεωπόνο εξίσου. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει πληθώρα επιλογών και υπηρεσιών, όπως τον αναλυτικό έλεγχο της καλλιέργειας, ημερολόγιο για την οργάνωση και καταγραφή των εργασιών, καθώς και υπηρεσία αυτόματου ποτίσματος. Επιπλέον, η πλατφόρμα ενημερώνει τους αγρότες (μέσω sms) για οποιαδήποτε βλάβη του αρδευτικού συστήματος και για συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών και μυκήτων.

Η καινοτομία του inagros είναι ότι δεν αποτελεί ένα συμβατικό συνδυασμό αισθητήρων και ηλ. πλατφόρμας που υπόσχεται να γίνει το εργαλείο του παραγωγού του μέλλοντος! Στοχεύουμε στο να μεταβεί σταδιακά ο παραγωγός του παρόντος, βήμα – βήμα στην υιοθέτηση της τεχνολογίας για τις καθημερινές του εργασίες.

Στην παρούσα φάση «τρέχει» ένα πιλοτικό πρόγραμμα στον Εθνικό Κήπο Αθηνών, στα πλαίσια του Athens Digital Lab του Δήμου Αθηναίων (δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE, της NOKIA και του ΙΣΝ). Όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας αυτή την περίοδο αναμένουν την πρόοδό του, με τη συγκέντρωση των πρώτων αποτελεσμάτων, έτσι ώστε να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους με στρατηγικούς συνεργάτες και να χτίσουν ένα δίκτυο γεωπόνων – partners που θα καλύπτει όλη την Ελλάδα. Φυσικά, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προχωρήσουν και στην προώθηση του inagros urban (το πρόγραμμα που θα στοχεύει σε χώρους πρασίνου σε αστικά κέντρα).

Το συγκεκριμένο εγχείρημα κέντρισε τα βλέμματα των αθηναϊκών ΜΜΕ ενώ ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν σε κανάλια της ΕΡΤ, στα οποία μιλά ο Κρηνιώτης Βασίλης Λάσκος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

https://webtv.ert.gr/ert1/themata/protoporiakes-epicheiriseis-apo-neoys-epistimones/