Με τα Αρχαία και τα Μαθηματικά ήρθαν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι

Τα θέματα στα Αρχαία χαρακτηρίστηκαν σχετικά εύκολα, στα Μαθηματικά ωστόσο συνάντησαν δυσκολίες

Στις εξεταστικές αίθουσες επέστρεψαν το πρωί της Δευτέρας μετά από μικρή ανάπαυλα οι Τρικαλινοί υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων συνεχίστηκαν με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών, ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολουθούσαν, δηλαδή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στο νομό Τρικάλων για τα δυο εξεταζόμενα μαθήματα δήλωσαν συμμετοχή 961 υποψήφιοι, ενώ προσήλθαν στα 13 εξεταστικά κέντρα του νομού 882, απουσίαζαν 79 με το ποσοστό αποχής να κινείται στο 8,22%.

Οι εξετάσεις διεξήχθησαν ομαλά χωρίς να σημειωθούν προβλήματα με την έναρξη του διαγωνισμού να κηρύσσεται στις 8:30 περίπου το πρωί και τη λήξη στις 11:30 το πρωί.

Κατά την έξοδο των υποψηφίων από τα εξεταστικά κέντρα, τα συναισθήματα υπήρξαν ανάμικτα. Από την μια οι διαγωνιζόμενοι στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, από την άλλη εκείνοι των Μαθηματικών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους.

Στο μάθημα των Αρχαίων, οι μαθητές εξετάστηκαν σε διδαγμένο κείμενο του Πλάτωνα και άγνωστο κείμενο του Ξενοφώντος. Εκπαιδευτικοί κατά τον σχολιασμό χαρακτήρισαν τα θέματα πρωτότυπα, μέτριας δυσκολίας που απαιτούσαν κατανόηση στο σύνολό τους. 

Σημαντικές ωστόσο δυσκολίες συνάντησαν οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά καθώς κατά την έξοδό τους από τα εξεταστικά κέντρα δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις πολλές απαιτήσεις που έκρυβαν τα θέματα.

Τα θέματα σύμφωνα με μαθητικούς κρίνονται απαιτητικά, ειδικά όσον αφορά το τέταρτο ζήτημα που απαιτούσε αυξημένη ταχύτητα στις αλγεβρικές πράξεις και σωστές βάσεις. 

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τρίτη για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. σε μαθήματα ειδικότητας και την Τετάρτη για τους υποψηφίους των ΓΕΛ.