Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης – Νεότερα δεδομένα

Σε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (ΚΠΙΘ) τα συμπεράσματα και τη θεραπεία του αναφέρεται με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Θεσσαλία” ο ωτολαρυγγολόγος, ο οποίος διατηρεί ιατρείο στο Βόλο κ. Εμμανουήλ Δρίβας.  Μάλιστα όπως υποστηρίζει ο Γιατρός “η σωστή και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου βασισμένη στα χαρακτηριστικά της κλινικής εξέτασης μας καθοδηγεί στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού χειρισμού, με αποτέλεσμα την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησης”.

Τι είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης; 
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι μια κατάσταση που προκαλεί έντονη ζάλη και ίλιγγο συνήθως κατά την αλλαγή της θέσης της κεφαλής του ασθενή και οφείλεται στην μετατόπιση κρυστάλλων και την συσσώρευση τους σε συγκεκριμένη θέση του έσω ωτός.  Οι κρύσταλλοι καλούνται “ωτόλιθοι” ή “ωτοκονία”. Οι ωτόλιθοι είναι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου και αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός, βρίσκονται δε φυσιολογικά σε ένα σχηματισμό του λαβυρίνθου που καλείται ελλειπτικό κυστίδιο. Το ελλειπτικό κυστίδιο μπορεί να υποστεί βλάβη από τραυματισμό της κεφαλής, φλεγμονή ή να υποστεί εκφυλισμό σταδιακά από την πρόοδο της ηλικίας. Σε κανονικές συνθήκες οι ωτόλιθοι αποδομούνται και αντικαθίστανται. Η αποδόμηση τους συμβαίνει στα ¨σκοτεινά κύτταρα¨ του λαβυρίνθου του έσω ωτός, τα οποία διατάσσονται σε μια ζώνη κυττάρων γειτονική στον σχηματισμό του ελλειπτικού κυστιδίου.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι αρκετά θορυβώδη: ζάλη, αίσθημα περιστροφής, πονοκέφαλος, ναυτία , τάση προς εμετό. Ο ασθενής ανησυχεί ιδιαίτερα, φοβάται.  Από την πλευρά του κλινικού  γιατρού απαιτείται όμως προσεκτική μελέτη του ιστορικού, εστιασμένη εξέταση για την αξιολόγηση και τη διαχείριση της. Η πάθηση θεωρείται αυτοιώμενη μετά από λίγους μήνες, μπορεί όμως να ταλαιπωρήσει τον ασθενή μέχρι και χρόνια.

Τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης είναι: ζάλη, αίσθημα περιστροφής, ίλιγγος, πονοκέφαλος, ναυτία, τάση προς έμετο.
Οι δραστηριότητες που προκαλούν την έκλυση των παραπάνω συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά κοινή παρατήρηση είναι πως η έκλυση των συμπτωμάτων έχει σχέση με ακραία θέση της κεφαλής. Έτσι συχνά αναφέρεται πως απότομο ανασήκωμα από το κρεβάτι ή στριφογύρισμα και απότομη αλλαγή θέσης στον ύπνο προκάλεσε έντονη ζάλη και ίλιγγο. Εκδήλωση ζάλης, αστάθειας και ιλίγγου συχνά παρουσιάζεται μετά από απότομη κίνηση της κεφαλής προς τα επάνω. Σε αρκετές γυναίκες ασθενείς με ζάλη και ίλιγγο τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από επίσκεψη σε κομμωτήριο, όπου το λούσιμο και το στέγνωμα των μαλλιών γίνεται σε θέση της κεφαλής προς τα πίσω, δηλαδή σε θέση υπερέκτασης της κεφαλής.
Τα συμπτώματα του καλοήθη παροξυσμικού ιλίγγου θέσης συνήθως παραμένουν για μερικές ημέρες ή εβδομάδες, στην συνέχεια εξαφανίζονται, αλλά μπορεί να επανέλθουν ξανά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο ίλιγγος είναι ένα σύμπτωμα. Έχει διαφορετικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις, νευρολογικές, ψυχοσωματικές και άλλες. Ο καλοήθης παροξυσμός ίλιγγος θέσης (ΚΠΙΘ) είναι η συχνότερη  μορφή ιλίγγου που συναντούμε στην καθημερινή πράξη, με επίπτωση 2.4% στο γενικό πληθυσμό των ενηλίκων. Πρόκειται για μία μηχανική διαταραχή του έσω ωτός που χαρακτηρίζεται από έντονο αλλά σύντομης διάρκειας ίλιγγο όταν αλλάζει η θέση της κεφαλής του πάσχοντα σε σχέση με τη βαρύτητα. Μετατοπίζονται δηλαδή κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου  που ονομάζονται “ωτόλιθοι” ή “ωτοκονία” και συσσωρεύονται  σε συγκεκριμένη θέση του έσω ωτός.

Μπορούμε να γίνουμε καλά από τον (ΚΠΙΘ)?

Ναι, βέβαια, και χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.

Η ορθή διάγνωση μας καθοδηγεί στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού χειρισμού (Epley, Semont, Brandt – Daroff  κ.α.) με αποτέλεσμα την επιτυχή αντιμετώπιση της πάθησης σε σημαντικό ποσοστό (90% περίπου).

Ο ασθενής μπορεί να ξαναπάθει ΚΠΙθ?

Με βάση την τρέχουσα βιβλιογραφία 40–50 % είναι το ποσοστό υποτροπής, μετά από μια επιτυχή θεραπεία, στα 5χρονια παρακολούθησης .

Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του ΚΠΙθ?

Σε μεγάλο ποσοστό (50-70%) ο ίλιγγος θέσης είναι ιδιοπαθής δηλαδή δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί έχει συμβεί. Δευτεροπαθής σε ποσοστό(30-50%) όπως τραυματισμοί κεφαλής και άλλοι. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο : Σωματική δραστηριότητα, yoga, aerobic , jogging, κολύμβηση. Επαγγελματική δραστηριότητα όπως μηχανικοί αυτοκινήτων, βαφείς (οροφές), αγρότες.

ΠΗΓΗ: e-thessalia.gr – Εφημερίδα “Θεσσαλία”.

Ο κ. Εμμανουήλ Δρίβας

Ευχαριστούμε θερμά τον Ιατρό κ. Εμμανουήλ Δρίβα καθώς και τη συντοπίτισσα σύζυγό του, Μαρία Μιχαήλ, για την άδεια αναδημοσίευσης του άρθρου.