Ανοίγει σήμερα και για τους Φαρκαδόνιους η πλατφόρμα για τις ηλεκτρικές συσκευές

Τα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση ψυγείων, κλιματιστικών και καταψυκτών κυμαίνονται από 135 έως και 710 ευρώ

Εν αναμονή της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών βρίσκονται εκατοντάδες Φαρκαδόνιοι. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ανοίγει αύριο Τρίτη και τα ποσά με τα οποία θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά για την αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη μέσα από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», κυμαίνονται από 135 έως και 710 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων  allazosyskevi.gov.gr, ανοίγει αύριο και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος. Προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένη βαθμολογία, έχουν οι ευάλωτες οικογένειες, οι πολύτεκνες, όσες οικογένειες έχουν ΑΜΕΑ και οι μονογονεϊκές.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, ενώ τα νοικοκυριά με την αντικατάσταση της παλιάς τους συσκευής μπορούν να έχουν ετήσιο όφελος στο λογαριασμό ρεύματος έως και 300 ευρώ.

Για την απόκτηση νέας συσκευής θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη στην κατοικία η συσκευή που θα ανακυκλωθεί, ενώ δικαίωμα αίτησης έχουν και οι δύο σύζυγοι μίας οικογένειας αρκεί η κάθε μία να αφορά την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία, αντίστοιχα.

Η αίτηση μπορεί να αφορά μέχρι τρεις νέες συσκευές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 209.000 MWh ετησίως, όσο δηλαδή καταναλώνει μία πόλη 100.000 κατοικιών. Το συνολικό οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ και η μείωση εκπομπών αέριων ρύπων είναι της τάξης των 125.000 τόνων.

Οι αιτήσεις στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει ανάλογα με το ΑΦΜ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.