Ένα άγνωστο φρούτο με τροπική ψυχή και ελληνική ταυτότητα ανθίζει στη Λέρο και κλέβει τις εντυπώσεις. Οι γκαβάφες ή γκουάβα, όπως είναι γνωστές διεθνώς, μας προσφέρουν έναν γευστικό και αρωματικό θησαυρό που αξίζει να ανακαλύψουμε.

Στην καρδιά του Αιγαίου, ανάμεσα στα λευκά σπίτια και τις γαλάζιες αυλές της Λέρου, κρύβεται ένα μικρό γαστρονομικό θαύμα: οι γκαβάφες. Ένα φρούτο με άγνωστη ιστορία, έντονο άρωμα και χρώμα που παραπέμπει σε εξωτικούς προορισμούς. Κι όμως, είναι ριζωμένο στον ελληνικό τόπο, με τη δική του ξεχωριστή γεύση και παραδοσιακή χρήση.

Τι είναι οι γκαβάφες;

Οι γκαβάφες, όπως αποκαλούνται τοπικά, είναι πιθανότατα η γνωστή guava (Psidium guajava), προσαρμοσμένη όμως στο κλίμα και την κουλτούρα των Δωδεκανήσων. Καλλιεργούνται σχεδόν αποκλειστικά στη Λέρο και την Κάλυμνο, με τρόπο παραδοσιακό, χωρίς εντατικές μεθόδους.

Το εξωτερικό τους θυμίζει μικρό λεμόνι ή αχλάδι, με έντονο κίτρινο χρώμα. Το εσωτερικό όμως είναι μια έκπληξη: μαλακός πολτός, με αποχρώσεις από λευκό έως σομόν, γεμάτος με μικρούς, σκληρούς σπόρους και εκρηκτικά αρώματα που θυμίζουν φρούτα του πάθους, φράουλα και μήλο. Είναι ένα φρούτο που δεν περνά απαρατήρητο.

Πότε και πώς το απολαμβάνουμε;

Η εποχή του είναι το φθινόπωρο, και οι ντόπιοι το απολαμβάνουν ως επιτραπέζιο φρούτο ή φτιάχνουν υπέροχα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν τον πολτό του σε γλυκές πίτες ή ως βάση για αρωματικά σιρόπια.

Ένα superfruit made in Greece

Οι γκαβάφες δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά και εξαιρετικά θρεπτικές. Μια μόνο γκαβάφα περιέχει 4 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι! Είναι επίσης πλούσια σε:

  • Βιταμίνη Α
  • Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα
  • Λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά
  • Κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες

Γι’ αυτό και κατατάσσονται στα λεγόμενα υπερφρούτα (superfoods), ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την καρδιοαγγειακή υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παράδοση ξαναγράφεται με αρώματα

Οι γκαβάφες δεν είναι απλώς άλλο ένα φρούτο. Είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών, ένα γαστρονομικό μυστικό που περνά από γενιά σε γενιά. Σήμερα, χάρη στη νέα στροφή προς την τοπική διατροφή και τα βιώσιμα προϊόντα, οι γκαβάφες αρχίζουν και πάλι να βρίσκουν τη θέση τους στα καλάθια και στα τραπέζια των καταναλωτών.

Αν βρεθείτε ποτέ στη Λέρο ή στην Κάλυμνο το φθινόπωρο, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μία γκαβάφα. Θα σας μείνει αξέχαστη!

KriniLive.gr – γιατί οι γεύσεις και οι ιστορίες του τόπου αξίζει να ακούγονται.




Ads