Λύθηκαν οι απορίες των παιδιών για την μέλισσα και το μέλι σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης και της εταιρίας SIMPLE

Εκδήλωση για την αξία της μέλισσας στον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον
Με παιδικές απορίες γύρω από την παρουσία της μέλισσας στη φύση και στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο, γέμισε η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης το μεσημέρι της Κυριακής.
Για ένα τρίωρο τα παιδιά της Κρήνης και όμορων κοινοτήτων έλαβαν μια πληρέστερη ενημέρωση για την αξία της μέλισσας στον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον, αλλά και τα παράγωγα αυτής, όπως το μέλι που είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία τόσο για τους μεγάλους, πολύ δε για τα παιδιά.
Όλα αυτά περιλαμβανόταν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης σε συνεργασία με την εταιρία Simple με έδρα τη Φαρκαδόνα και υπεύθυνη τη Φιλοθέη Χαλβατζά.
Σύμφωνα με την «Krini Live» το πιο σημαντικό της εκδήλωσης, υπήρξε το γεγονός ότι μέσα από την ενημέρωση που έλαβαν τα παιδιά, ήταν η απομάκρυνση του φόβου γύρω από την μέλισσα και η προστασία της.
Πέραν των άλλων τα παιδιά είχαν την μοναδική ευκαιρία να μεταβούν στο εργαστήρι του Κρηνιώτη παραγωγού μελιού, Δημήτρη Παππά, προκειμένου να δουν από κοντά τον τρόπο εξαγωγής μελιού, κάτι που δεν συναντούν εύκολα, και το οποίο πραγματικά τα μάγεψε. Εκεί ο μελισσοκόμος με απλό και κατανοητό τρόπο περιέγραψε τον τρόπο της παραγωγής μελιού, τη φροντίδα των μελισσών και των κυψελών, ώστε να φτάσει στο σπίτι και το τραπέζι μας το μέλι.
Λίγο πριν τα παιδιά είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν την αφήγηση του παραμυθιού «Σούλα η Μελισσούλα» της Ευαγγελίας Γραμμένου από την ίδια τη Συγγραφέα, καθώς επίσης και την οπτικοακουστική παρουσίαση του παραμυθιού της συνδημότισσας Βασιλικής Τσάτσου, με καταγωγή το Γριζάνο και διαμονή τον Καναδά με τίτλο «Ο Δίας και η Μέγια».
Στη εκδήλωση μίλησε ο διατροφολόγος κ. Μπάμπης Λαϊόπουλος, ο οποίος εξήγησε με κατανοητό τρόπο την διατροφική αξία του μελιού στον άνθρωπο, προτρέποντας τα παιδιά να βάλλουν σε καθημερινή βάση το μέλι στη διατροφή τους.
Πέραν των άλλων στη εκδήλωση υπήρξαν εργαστήρια για παιδιά 5-7 χρόνων, ζωγραφική 6-9χρ χειροτεχνία – κατασκευή μέλισσας, 9-12 χρόνων χειροτεχνία – κατασκευή κυψέλης, 12+ χρόνων δομικά χαρακτηριστικά κυψέλης.
Παράλληλα υπήρξε έκθεση έργων από τον σύλλογο «ΑΜΦΙΩΝ» με θέμα σχετικό με τη φύση. Θεματικός στολισμός σε ένα μέρος του χώρου από την Έλενα Θεοδώρου. Παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών για ανακούφιση από τον πονόλαιμο (νερό, μέλι, λεμόνι – μέλι, κανέλα, κουρκουμάς – κρεμμύδι, μέλι). Παρουσίαση και διανομή σποροβομβών στους επισκέπτες από μαθητές του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας. Στο τελευταίο κομμάτι αυτό των σποροβομβών, οι μαθητές του ΕΠΑΛ ανακύκλωσαν χαρτί στο οποίο εισήγαγαν σπόρους αγριολούλουδων προκειμένου να αφαιθούν στην φύση, να φυτρώσουν και να αποτελέσουν τροφή για τις μέλισσες.
Διαδραστική παρουσίαση για τη «Νοημοσύνη του Σμήνους» από την εταιρεία Simple και τον τεχνικό διευθυντή κ. Σωκράτη Καρκάλα. Ο κ. Καρκάλας, ανέπτυξε με σαφή τρόπο το πώς λειτουργεί το σμήνος, το πώς συμπεριφέρεται δίνοντας στα παιδιά να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα εργοστασίο, που αντί να εργάζονται άνθρωποι, απασχολούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας έντομα το καθένα ξεχωριστά κι από κοινού για να παράξουν το μέλι.
Τραγούδι από την παιδική χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας με δασκάλα τη Σοπράνο Κλεοπάτρα Παπαθεολόγου. Με μοναδικό τρόπο η κα Παπαθεολόγου με τη συμμετοχή των παιδιών παρουσίασαν ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, το οποίο κέντρισε την προσοχή μικρών και μεγάλων που ήρθαν να την ανταμείψουν με το πιο ζεστό χειροκρότημα.
Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλα τα παιδάκια μικρά βαζάκια με μέλι από τον Μελισσοκόμο κ. Δημήτρη Παππά ενώ όλος ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γευτεί παραδοσιακές ΛΑΓΓΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ που είχαν ετοιμάσει οι Γυναίκες της Κρήνης.











































Συγχαρητήρια σε όλους!
Στους οργανωτές,στους χορηγούς,στους εθελοντές,στα παιδιά τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.
Συγχαρητήρια και στην εφημερίδα σας που αναδεικνύει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Μπράβο!