Η θλιβερή Δευτέρα της 27ης Σεπτεμβρίου 2004 και 2010 για την περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας

Τα δυο πολύνεκρα δυστυχήματα που στιγμάτισαν την περιοχή της Φαρκαδόνας, του νομού Τρικάλων κι όλης της χώρας 18 και 12 χρόνια αντίστοιχα

Η Δευτέρα 27η Σεπτεμβρίου αποτελεί ίσως την χειρότερη ημερομηνία για την περιοχή της Φαρκαδόνας. Μια ημερομηνία που ήρθε έρχεται να θυμίσει στην περιοχή δυο τραγικά δυστυχήματα, που σημειώθηκαν την ίδια ημερομηνία με διαφορά λίγων ετών. Αυτά τα δυο τραγικά δυστυχήματα είχαν πολλές ομοιότητες, σημειώθηκαν την ίδια ημέρα αλλά σε διαφορετικά έτη, είχαν τον ίδιο αριθμό θυμάτων, σημάδευσαν μια ολόκληρη περιοχή και προκάλεσαν ανατριχίλα σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για όλους τους συναδέλφους που τα κάλυψαν, ταυτόχρονα και ο συντάκτης του κειμένου, ήταν από τα σκληρότερα, της μέχρι σήμερα δημοσιογραφικής πορείας.

Ήταν Δευτέρα 27η Σεπτεμβρίου του 2004. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων μεταφέρει 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές συνοδούς της Α’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η χαρά της εκδρομής στις 10 περίπου το πρωί μετατρέπεται σε τραγωδία…

Στο 176ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο Ασπρονέρι, το λεωφορείο συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα. Επτά μαθητές ανασύρονται νεκροί, τρεις τραυματίζονται σοβαρά, ενώ άλλοι 27 τραυματισμένοι, μεταξύ των οποίων τρεις ιδιαίτερα σοβαρά.

Νεκροί είναι οι μαθητές Μπουραζέλης Χρήστος, Λίτσιου Αικατερίνη, Καλύβα Στεφανία, Τέλλιος Κωνσταντίνος, Σαράφη Ευγενία, Οικονομούλας Απόστολος και Καματσέλος Ιωάννης.

Η τραγική είδηση κάνει αμέσως το γύρο της χώρας. Πέφτει σαν βόμβα στα χωριά της Φαρκαδόνας, με τους γονείς να καλούν απεγνωσμένα στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους. Κάποιοι απαντούν στα τηλέφωνα, ωστόσο για τους 7 προαναφερόμενους, αδικοχαμένους μαθητές απαντήσεις οι γονείς δεν λαμβάνουν. Οι θάνατοι των παιδιών επιβεβαιώνονται κι αμέσως στα χωριά της Φαρκαδόνας, του Ζάρκου, του Διασέλλου και του Γριζάνου, ο σπαραγμός, τα κλάματα, οι φωνές των γονιών, των συγγενών κι γενικά του συνόλου των κατοίκων των κοινοτήτων, προκαλούν ανατριχίλα. Αργά το βράδυ στα χωριά φτάνουν τα επτά λευκά φέρετρα με τις σορούς των 15χρονων αδικοχαμένων παιδιών. Την επομένη, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στις 4 εκκλησίες των χωριών της Φαρκαδόνας, του Ζάρκου, του Γριζάνου και του Διασέλλου γράφεται ο επίλογος της τραγωδίας.

Οι μανάδες και οι πατεράδες, τα αδέλφια και οι παππούδες αποχαιρετούν για πάντα τα τους 7 μαθητές…θλίψη και πόνος σε γη και ουρανό. Με την ολοκλήρωση των τελετών, νωρίς το μεσημέρι, ένα βαθύ σκοτάδι σκεπάζει την περιοχή της Φαρκαδόνας. Βροχή και αέρας. Λες και μαζί με όλους τους Φαρκαδόνιους δάκρυζε κι ο Θεός…

Το τραγικό δυστύχημα στο Πέταλο του Μαλιακού συνέβη περίπου 1,5 χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές. Το πολύνεκρο τροχαίο είχε στις 13 Απριλίου 2003, όταν νταλίκα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 49 μαθητές της Α’ τάξης από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας.

27η Σεπτεμβρίου 2010

Οι πληγές που άφησε πίσω του το τραγικό δυστύχημα του Μαλιακού, ήταν νωπές ακόμη. Και την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010, ήρθαν να ξυπνήσουν νέες μνήμες. Ήταν περίπου 4:30 το απόγευμα, όταν τα τηλέφωνα στα δημοσιογραφικά γραφεία άρχισαν να χτυπούν. Σοβαρό τροχαίο στην περιοχή του Πετρόπορου, ανέφεραν, στο υπό κατασκευή τμήμα της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας. Στο πρώτο άκουσμα κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι θα αντίκρυζε. Κι όμως ήταν ένα πολύνεκρο δυστύχημα με τόσες ομοιότητες και ελάχιστες διαφορές, ως προς την ώρα…

Ήταν 16:40 το απόγευμα, όταν σχεδόν ξεκληρίστηκε μια τετραμελής οικογένεια και άλλοι τέσσερις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο 39 χλμ. της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, 2 μόλις χλμ. μακριά από το Πετρόπορο.

Συγκεκριμένα ένα ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 44χρονος Τρικαλινός και κατευθυνόταν από Τρίκαλα προς Λάρισα, συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα τα οποία κατευθύνονταν από Λάρισα προς Τρίκαλα.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν συνταρακτικές. Άψυχα κορμιά, διαμελισμένα, εντός και εκτός των οχημάτων, άμορφες μάζες σιδηρικών, αίμα παντού…

Αποτέλεσμα της σφορδής σύγκρουσης ήταν να χάσουν την ζωή τους 7 άνθρωποι.

Νεκροί ήταν ο 39χρονος Νικόλαος Νάτσινας, καταγόμενος από την Φαρκαδόνα, τα δυο παιδιά του ενός έτους (1 ) Σωτήριος Νάτσινας και ο ηλικίας 4,5 ετών Ιωάννης Νάτσινας, επίσης μια συγγενής τους η 21χρονη Γερασιμίνα Γκεσούλη που επέβαινε στο αυτοκίνητο, ενώ η 32χρονη σύζυγος και μητέρα τραυτατίστηκε ελαφρά και μετάφερθηκε στο ΓΝΤ.

Επίσης νεκροί ήταν και οι τρεις νέοι άνδρες ο 24χρονος Σπυρίδων Ζαμπούρας, ο 40χρονος Ιωάννης Κόκκαλης κάτοικος Φλαμουλίου Τρικάλων και ο 26χρονος Παναγιώτης Τσούκας από τα Αμπελάκια Τρικάλων που επέβαιναν στο άλλο ΙΧ. Επέστρεφαν από την εργασία τους και συγκεκριμένα από το εργοτάξιο των Τεμπών.

Το πρωί της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου τελέστηκαν σε βαρύ κλίμα οι κηδείες του πατέρα και των δυο βρεφών στη Φαρκαδόνα, όπως και των τεσσάρων άλλων νεκρών. Με την ολοκλήρωση της τελετής στη Φαρκαδόνα, ο ουρανός σκοτείνιασε ξαφνικά εκ νέου. Βροχή και αέρας, λες κι ιστορία επαναλαμβανόταν με τον ίδιο τρόπο…όπως την εκείνη την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου του 2004…