Φαρκαδόνα: Τίμησαν τον Άη Νικόλα αναβιώνοντας παλιό έθιμο (Βίντεο και Φωτο)

Ιερέας και κάτοικοι της Φαρκαδόνας πάνω σε άλογα μετέφεραν από το Ρουμάνι την Εικόνα του Αγίου στον παλαιό Ναό της ενορίας

Σ’ ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, στην μέση της Φαρκαδόνας και του Κεραμιδίου, στέκει αγέρωχος ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Ανεγέρθη εκ βάθρων προ 15ετιας περίπου, στα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας, η οποία κατακλυζόταν από τα νερά του Πηνειού και τις χειμερινές πλημμύρες.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» κάτοικοι της Φαρκαδόνας και των γύρω χωριών, τα προηγούμενα χρόνια συγκέντρωσαν χρήματα και ανέγειραν το νέο, υπερυψωμένο Ναό, προκειμένου να αποφεύγεται η πλημμύρα και η καταστροφή, κάτι αντίστοιχο που γινόταν με την παλιά εκκλησία.

Σ’ αυτό το Ναό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 19 και 20 Μαΐου κάτοικοι της Φαρκαδόνας, μιας και ο Ναός ανήκει στην Ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αλλά και των γύρω χωριών.

Το απόγευμα της Τετάρτης δεκάδες υπήρξαν οι Φαρκαδόνιοι που προσήλθαν στο εξωκκλήσι, όπου τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ανάλογες εκδηλώσεις παρουσία πλήθος κόσμου και επισήμων τελέστηκαν το πρωί της Πέμπτης με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Λίγο αργότερα για έκτη συνεχή χρονιά ο π. Αθανάσιος Κούτσιας, εφημέριος του ενοριακού Ναού της Φαρκαδόνας με τη αμέριστη συμπαράσταση κατοίκων του χωριού και επί της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Φαρκαδόνας, ήρθε να γυρίσει το χρόνο πίσω φέρνοντας στις μνήμες των παλαιότερων εικόνες του παρελθόντος.

Αναβίωσε το έθιμο της μεταφοράς της σεπτής Εικόνας του Αγίου, από το εξωκκλήσι στην Θέση Ρουμάνι, στην παλιά εκκλησία της Φαρκαδόνας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Η εικόνα μεταφέρθηκε με άλογα και καβαλάρηδες με επικεφαλής τον ίδιο τον ιερέα, ο οποίος πάνω στο άλλο και κρατώντας στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο, προεξήρχε της πομπής.