Ανακοίνωση της επιτροπής πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας για την συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κ. Ντιντή

Προχωρώντας στην κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης των πλημμυροπαθών του νομού Τρικάλων, εκπρόσωποι της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας και του Συλλόγου Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων είχαν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κ. Ντιντή. Εκεί τέθηκε το κοινό πλαίσιο των αιτημάτων όπως είχε καταληχθεί στην ευρεία σύσκεψη που είχε
προηγηθεί στη Φαρκαδόνα.
Η εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής προέβη σε γενικόλογες αναφορές χωρίς να δεσμεύεται για τα αιτήματα που κατατέθηκαν. Παράλληλα μετέθεσε ευθύνες στην κυβέρνηση και έμμεσα παρότρυνε τους πλημμυροπαθείς σε αναμονή.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά τη στιγμή που ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας ,στην παρουσίαση του κυβερνητικού πλάνου για την παρέμβαση στη Θεσσαλία, δήλωσε ότι συμφωνεί με το 90% των προτάσεων της Ολλανδικής εταιρείας συμβούλων που προσέλαβε η κυβέρνηση..
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής η κ. Ντιντή δήλωσε « ότι συνεχίζεται η αποκατάσταση των σπασμένων αναχωμάτων και με την ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο καθαρισμός και η διάνοιξη της κοίτης του Πηνειού ποταμού»
Από την άλλη δεν έκανε καμία αναφορά στα μεγάλα έργα που διεκδικούμε , τα οποία θα θωράκιζαν καθολικά την Θεσσαλία και θα συνέβαλαν στην άρδευση, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.
Τέθηκε το ζήτημα της απομάκρυνσης και καταστροφής των τόνων σκουπιδιών που βγήκαν από τα πλημμυρισμένα σπίτια και που ακόμα εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένα σε πρόχειρες
χωματερές ,αποτελώντας τεράστιο παράγοντα κινδύνου της υγείας των κατοίκων των περιοχών,
καθώς και το ζήτημα της κατεδάφισης και απομάκρυνσης των γκρεμισμένων οικημάτων.
Για τα προβλήματα αυτά η αντιπεριφερειάρχης πρόβαλε ως εμπόδιο τις «οικονομικές αντοχές της περιφέρειας» και παρέπεμψε σε μελλοντική συνάντηση – συζήτηση με τον κ. Ταχιάο για αναζήτηση λύσης.
Για τα θέματα εγκατάστασης πλημμυροπαθών η κ. Ντιντή δήλωσε πως θα προχωρήσει σε ενέργειες για να συνδεθούν στο δίκτυο τα αδιάθετα κοντέινερς ώστε να δοθούν σε δικαιούχους.
Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι ακόμη και τα κοντέινερς –που είναι προσωρινή λύση ανάγκης και όχι για μονιμότητα- είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες των πλημμυροπαθών για στέγαση. Γιατί ελάχιστοι πληγέντες πέρασαν από το κυβερνητικό κόσκινο, το οποίο απέκλεισε με σύνθετους όρους και προϋποθέσεις έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης.
Για το ζήτημα της επέκτασης του μέτρου της επιδότησης ενοικίου η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως το θεωρεί αποδεκτό και πως θα πιέσει για την επέκτασή του.
Αναφορικά με την καθυστέρηση απόδοσης προκαταβολής αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις ανέφερε ότι υπάρχει προβλήματα με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από τα ΦΕΚ εγγράφων και ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Εκ μέρους μας ζητήθηκε να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις Πρώτης Αρωγής και να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις οι εξαιρούμενοι ως τώρα χώροι όπως βοηθητικοί, λεβητοστάσιο, υπόγεια, κ.α.
Τέλος η αντιπεριφερειάρχης παρέπεμψε για το μέλλον συζήτηση για μέτρα ενίσχυσης και
στελέχωσης των Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια(ΥΠΕ) για την ανακούφιση των αυξημένων αναγκών των πλημμυροπαθών.
Αντίστοιχη ήταν η απάντησή της και για το ζήτημα της αυξημένης ανεργίας και αντιμετώπισης των πολλών οικονομικών προβλημάτων των πληγέντων συμπολιτών που ζουν στην ανέχεια , έστω με κάποια μέτρα ανακούφισης
Τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι όπως και οι δημοτικές αρχές, έτσι και η περιφέρεια, πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις, δεν δεσμεύονται ουσιαστικά μπροστά στις πάμπολλες ανάγκες μας . Βάζουν όριο τις «αντοχές της οικονομίας» , βλέποντας τις ανάγκες μας ως δημοσιονομικό κόστος , όπως κάνει και η κυβέρνηση. Δε θέλουν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση , γι’ αυτό δε στέκονται διεκδικητικά απέναντί της , ενώ μεταθέτουν τις ευθύνες τους η μια βαθμίδα του κράτους στην άλλη ( ο δήμος στην περιφέρεια , η περιφέρεια στην κυβέρνηση και τους δήμους , η κυβέρνηση σε όλους εκτός απ’ αυτή κ.ο.κ.) και όλοι μαζί στον καιρό και τις εναλλαγές του , καθώς και στην ατομική ευθύνη των πληγέντων. Ξεχνάνε τη συλλογική κρατική τους ευθύνη , «αλληλοκαρφώνοντα» για τις λύσεις όπως και για τις ευθύνες και παραπέμπουν τις ουσιαστικές παρεμβάσεις στο αόριστο μέλλον.
Δεν πρόκειται να απογοητευτούμε και να συμβιβαστούμε με τη στάση των δημοτικών αρχών, της περιφέρειας και της κυβέρνησης. Δε το βάζουμε κάτω! Η ζωή μας και των παιδιών μας, το μέλλον μας στον τόπο μας και οι δουλειές μας είναι ζητήματα που θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε σταθερά και αποφασιστικά.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας συντονισμένα οι πλημμυροπαθείς όλων των πληγέντων περιοχών του νομού Τρικάλων μαζί με τους μαζικούς φορείς που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται δίπλα μας στις κινητοποιήσεις μας και με την αλληλεγγύη.
Συνεχίζουμε δυναμικά την από κοινού δράση μας:

  • Συναντήσεις του συντονιστικού τακτικά για εκτίμηση της κατάστασης και των επόμενων κινήσεών μας
  • Συναντήσεις και με άλλους φορείς , ώστε να ζητήσουμε στήριξη στον αγώνα μας
  • Συνεργασία στα πλαίσια του πανθεσσαλικού συντονιστικού για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις πανθεσσαλικής εμβέλειας, καθώς και στην προετοιμασία για κινητοποίηση διαμαρτυρίας με κάθοδο στην Αθήνα.