Άκαρπη η φετινή χρονιά για τα σιτηρά

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» η ανομβρία από τις αρχές του χρόνου και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατήσαν τον περασμένο Γενάρη, αλλά και η απότομη αλλαγή του καιρού με τα χιόνια του Φεβρουαρίου και τον παγετό δημιούργησαν τα πρώτα προβλήματα, τα οποία και συνεχίστηκαν

Η πιο δύσκολη των τελευταίων χρόνων αναμένεται να είναι η φετινή χρονιά για τους σιτοπαραγωγούς διαφόρων περιοχών του νομού Τρικάλων και όμορων περιοχών. Οι άστατες καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών φαίνεται πως επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια με τους παραγωγούς να μην περιμένουν μια ικανοποιητική σοδειά που θα τους βοηθούσε να αποπληρώσουν τα έσοδα και να λάβουν έστω κι ένα μικρό ποσό για τους ίδιους.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΝΗ LIVE» η ανομβρία από τις αρχές του χρόνου και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατήσαν τον περασμένο Γενάρη, αλλά και η απότομη αλλαγή του καιρού με τα χιόνια του Φεβρουαρίου και τον παγετό δημιούργησαν τα πρώτα προβλήματα. Αυτά σύμφωνα με τους αγρότες ήρθαν να αυξηθούν στις αρχές της άνοιξης με την επικράτηση παγετού, που ήρθαν να αποτελειώσουν ότι είχε απομείνει.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στα σιτοχώραφα σε αρκετές περιοχές του νομού είναι απογοητευτική. Καχεκτικά φυτά και μισογεμάτα στάχυα είναι τα χαρακτηριστικά, που επικρατούν.
Οι μειώσεις στον Νομό Τρικάλων θα είναι σημαντικότατες. Πολλοί παραγωγοί πίστεψαν ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα από τους συνεχόμενους παγετούς με αποτέλεσμα να μην υποβάλλουν δηλώσεις. Δυστυχώς το πρόβλημα συνεχίστηκε και πλέον βρίσκονται σε δεινή θέση.

Όπως εξηγούν οι αγρότες την φετινή χρονιά οι παραγωγές στα σιτοχώραφα θα είναι απογοητευτικές και δεν θα θυμίζουν εκείνες των προηγούμενων χρόνων. Πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μην αλωνίσουν την φετινή χρονιά καθώς η παραγωγή δεν θα καλύψει ούτε τα έξοδα της συλλογής. Κατά αυτόν τον τρόπο αποφασίζουν σήμερα να κόψουν τα φυτά, προκειμένου να τα πουλήσουν για ξηρή ζωοτροφή σε κτηνοτρόφους.

Αγωνία ωστόσο υπάρχει και μεταξύ των κτηνοτρόφων, οι οποίοι εκτιμούν ότι λόγω των ελλείψεων οι τιμές θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και ασύμφορες, γεγονός που θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Πολλοί υπογραμμίζουν ότι οι ποσότητες που θα προμηθευτούν την φετινή χρονιά θα είναι ελάχιστες αν οι τιμές είναι υψηλές, καλύπτοντας τις ανάγκες με άλλα προϊόντα, όπως  το καλαμπόκι.

#KriniLive