Χριστίνα Χ. Γαλανοπούλου: Ευχαριστίες και αιχμές σε αιρετούς της Φαρκαδόνας

Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, οι εικόνες της καταστροφής θα παραμείνουν για πολύ καιρό ζωντανές μπροστά μας και το μέγεθος των συνεπειών δεν μπορεί ακόμα να υπολογισθεί με ακρίβεια, τόσο για την ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου όσο και για τα επιμέρους τμήματα του, τις πόλεις και τα χωριά του.

Θεωρώ όμως ότι σ’ αυτές τις στιγμές οφείλουμε, μαζί από τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες μας προς τους πάσης φύσεως υπευθύνους αυτών των καταστροφών και τον εντοπισμό των ευθυνών τους, να αναδεικνύουμε και την άλλη πλευρά, αυτή των ανθρώπων που με όλες τους τις δυνάμεις προσπάθησαν να περιορίσουν τις ολέθριες συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, θα επεδείκνυα ανεπίτρεπτη έλλειψη σεβασμού για την ηθική μου, εάν δεν εξέφραζα δημοσίως την αμέριστη ευγνωμοσύνη μου και τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι, συναισθανόμενοι την ευθύνη και το χρέος τους έναντι των πολιτών, αλλά και αποδεικνύοντας ότι στην συνείδησή τους προέχει ο ανθρωπισμός και η μάχη για την σωτηρία όσων χρειάζονται βοήθεια, επέδειξαν άριστα αντανακλαστικά και παρενέβησαν με σωτήρια αποτελέσματα στις πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές. Ειδικώς μάλιστα για το χωριό μου, τους Ταξιάρχες του Δήμου Φαρκαδόνας, ένα ευχαριστώ είναι λίγο για τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων ΚΥΡΙΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΛΑΚΗ έναν πολιτικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έντονη ενσυναίσθηση, εμφορούμενο από ανθρωπιά και διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο οποίος άμεσα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνέβαλε καίρια και καταλυτικά στις προσπάθειες απομάκρυνσης των υδάτων στην περιοχή μας, σε συνεργασία ασφαλώς με τον Πρόεδρο του χωριού ΚΥΡΙΟ ΑΧΙΛΛΕΑ ΝΙΚΟΥ, ο οποίος άοκνα προσπάθησε στο ακέραιο για την αποκατάσταση των βλαβών στον τομέα της υδροδοτήσεως και του ρεύματος.

Είναι γνωστό δυστυχώς ότι η υπερχείλιση των υδάτων είχε ως συνέπεια και την διακοπή της παροχής πόσιμου νερού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων μέσα στα αποκλεισμένα σπίτια τους. Η αναφορά μου στα γεγονότα γίνεται μετά απολύτου λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι στα θύματα της υδάτινης λαίλαπας συμπεριλαμβάνονται οι γονείς μου, οι οποίοι παρέμειναν επί τετραήμερο αποκλεισμένοι, περικυκλωμένοι από όμβρια ύδατα ύψους 1,50 μέτρου, χωρίς πόσιμο νερό και προμήθειες, μαζί με άλλες τρεις γειτονικές οικογένειες! Χωρίς την παρέμβαση των προαναφερομένων κ.κ. Μιχαλάκη και Νίκου, ουδείς γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για την ούτως ή άλλων βεβαρημένη υγεία αλλά και την ίδια την ζωή των γονέων μου.

Οι ενέργειες των προαναφερομένων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η έμπρακτη και ηθική τους συμπαράσταση ήταν εκείνες, οι οποίες, στο μέτρο του δυνατού, συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας σχετικώς αντιμετωπίσιμης κατάστασης και παρείχαν τη δυνατότητα στην ομάδα Εθελοντών των Ταξιαρχών να εκδηλώσουν την προσφορά τους.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των νέων παιδιών Κ. ΛΥΤΡΑ, Γ. ΖΥΚΗΡΗ, Σ, ΓΙΩΤΑ, & Μ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ, μετά από παρότρυνση στην Lidl Hellas και σε συνεννόηση με τον διευθυντή της αποθήκης κ. ΒΑΪΟ ΣΤΕΡΓΙΟΥ κατάφεραν να διανείμουν πόσιμα εμφιαλωμένά νερά σε όλες τις οικογένειες του χωριού.

Ιδιαίτερα επίσης ευχαριστώ τους Εθελοντές Καρδίτσας, που μετά από προσωπική μου παρέμβαση και 4 ημέρες δικών τους προσπαθειών, κατάφεραν να προσεγγίσουν το σπίτι των πλημμυροπαθών γονέων μου και να τους μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, νερά και τροφή, ώστε τουλάχιστον να μπορούν να πάρουν τα φάρμακα τους και να επιβιώσουν….

Με βάση τα ανωτέρω, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους ανθρώπους που προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις και εν τέλει κατάφεραν να βοηθήσουν τους γονείς μου, το σπίτι μας και το χωριό μας…

Θα ήταν παράλειψή μου όμως, να μην καταγράψω και την άλλη πλευρά της πραγματικότητας. Είναι, κατά τη γνώμη μου, απορίας άξιον, πώς είναι δυνατόν, ορισμένοι υψηλόβαθμοι τοπικοί παράγοντες του Δήμου Φαρκαδόνας, όχι μόνο να μην επιδείξουν ανάλογη ευαισθησία, ανάλογο ενδιαφέρον, ανάλογη ανθρωπιά και εν τέλει ανάλογη αποτελεσματικότητα, αλλά, αντιθέτως, να συμπεριφέρονται προς τους γονείς μου και άλλους πλημμυροπαθείς κατοίκους των Ταξιαρχών, με τρόπο απαξιωτικό και ευθέως προσβλητικό, που σαφώς αντιβαίνει τουλάχιστον με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους ως επικεφαλής στην τοπική κοινωνία.

Πως μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Φαρκαδόνας κ. Γιάννη Γεωργολόπουλου, ο οποίος, άγνωστο για ποιους λόγους, πέραν της ελλείψεως οιασδήποτε μορφής μέριμνας, την οποία επέδειξε καθ’ όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα για το χωριό μας, επέδειξε και ανήκεια και προσβλητική συμπεριφορά προς το πρόσωπο του καρδιοπαθούς πατέρα μου.

Συγκεκριμένα, όταν με κίνδυνο της ζωής και της υγείας του ο καταπονημένος ηλικιωμένος πατέρας μου κατόρθωσε με υπερένταση να ξεφύγει από το 1.50 μ. ύψους νερό που είχε πλημμυρίσει το σπίτι μας και έσπευσε να συναντήσει για να ζητήσει την βοήθειά του κ. Γεωργολόπουλου με σκοπό να αιτηθεί την έλευση ενός αποστραγγιστικού μηχανήματος, ο κ. αντιδήμαρχος επέδειξε απόλυτη αδιαφορία! Δεν ρώτησε καν σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι και τα γειτονικά σε αυτό, τα οποία σημειώνεται ότι είναι απομακρυσμένα από το κέντρο του χωριού μας, ενώ ουδόλως μερίμνησε να έρθουν τα συνεργεία αποστράγγισης ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη!

Κατά την γνώμη του «δεν υπήρχε σοβαρό θέμα» για τα τέσσερα σπίτια που βρίσκονται οριακά εκτός του οικισμού του χωριού …. Αισθάνομαι την ανάγκη λοιπόν να παραθέσω εγγράφως τη συμπεριφορά όλων των προσώπων που αναφέρθηκα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, που λέει ο σοφός λαός μας…

Με εκτίμηση, Χριστίνα Χ. Γαλανοπούλου Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής –Προπονήτρια Στίβου. Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Ελλάδας Δράσεων Ευρωπαϊκού Αθλητικού Προγράμματος BE-ACTIVE.

1 σχόλιο

  1. Κυρία Γαλανόπουλου,Χριστινα(αν μου επιτρέπεις τον ενικο)Ο πατέρας μου είναι εβδομήντα επτά ετών και όταν τον ρώτησα αν στα χρόνια του θυμάται κάτι παρόμοιο σαφώς και η απάντηση ήταν αρνητική είναι προφανές λοιπόν ότι η περιοχή μας γνώρισε πρωτοφανή φαινόμενα που ειλικρινά εύχομαι να μην τα ξαναζησουν ούτε τα παιδιά μας ούτε τα εγγόνια μας…..ΤΩΡΑ….Επέτρεψε μου να σε ενημερώσω ότι το χωριό μας δεν πλημμύρισε από το σπάσιμο του Πηνειού,η του Ληθαιου αλλά από το βουνό του χωριού που για πρώτη φορά φορά στα χρονικά κατέβασε νερό…..καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα σπίτια τα οποία επλήγησαν περισσότερο είναι αυτά στα ριζα του βουνου(υπάρχει και φωτογραφικό ντοκουμέντο)Τώρα στο οτι τα παιδιά που εργάζονται στην lidl hellas πήραν πρωτοβουλία για το θέμα των νερών μόνο επαίνους έχω να δώσω και μερικές φασαρίες που γιναν εκείνη τη μέρα στον τρόπο διαμοιρασης ….ας πάμε και στο προκείμενο τώρα εκείνο το βράδυ ο κύριος Γεωργολοπουλος και το ξέρω πολύ καλά μισθωσε με δική του πρωτοβουλία σκαπτικο μηχάνημα έτσι ώστε να γίνει απαντληση των υδάτων γύρω από το σπίτι των γωνιών σου αλλά δυστυχώς πάνω στην διάνοιξη φρεατίων άθελά έσπασε ο αγωγός νερού κάτι το οποίο όπως καταλαβαίνεις επιδεινωσε την κατάσταση….Επέτρεψε μου τώρα να σε ενημερώσω τι έγινε την επόμενη μέρα…την άλλη μέρα η σύζυγος του Κύρου Γεωργολοπουλου με φορητό μηχάνημα άντλησης κοινώς υποβρύχιο έτρεχε από σπίτι σε σπίτι βοηθώντας τα περισσότερο πληγεντα σπιτια και το τονίζω όπως αναφέρω παραπάνω ήταν αυτά στους πρόποδες του βουνού…Ο δε κύριος Νίκου και επειδή τον είδα με τα μάτια μου είχε το κλασικό στυλ της τετραετίας σκαρπινακι,τζινακι,πουκαμισακι…και μάλιστα ούτε καν στα πρώτα σπιτια λάσπης αλλά σε εκείνα που είναι κοντά στο δέλτα του χωριού όχι ότι δεν πάθανε ζημιές αλλά όχι στο ποσοστό των προαναφερομενων….ο δε Κύριος Μιχαλάκης από την άλλη ουδέποτε έκανε την εμφάνισή του εδώ….θέλω να εκφράσω την λύπη μου για τις ζημιές που έπαθε το πατρικό σου αλλά σε διαβεβαιώνω ότι αλά σπιτια πάθανε χειρότερες και θα ήταν πιο χάλια αν δεν βοηθούσε η κυρία Γεωργολοπουλου….Κλείνοντας θα ήθελα να καλέσω τον Κύριο Νίκου να με διαψεύσει με όποιο τρόπο αυτός επιθυμεί είτε μέσα από δω υπό την.μορφη γραπτού λόγου είτε on camera Ευχαριστω

Comments are closed.