Πώς η κάνναβη μπορεί να γίνει η νέα μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο συνωστισμός επενδυτών και οι 10.000 θέσεις εργασίας.

Περισσότεροι από 120 εκθέτες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα καθώς και οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένεται να δώσουν το παρών για να μιλήσουν για τις εφαρμογές, τα προϊόντα και τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται δυναμικά γύρω από την ιατρική και βιομηχανική χρήση του φυτού.

Υγεία, διατροφή, σπόροι, καλλιεργητικός εξοπλισμός, ένδυση, βιομηχανικές και αγροτικές εφαρμογές, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ για πρώτη φορά θα διεξαχθούν δύο  διεθνή συνέδρια με 40 συμμετοχές – ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η  αγορά της κανναβιδιόλης στις ΗΠΑ που αφορά σε φάρμακα, τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία να εκτοξευθεί κατά 700% φτάνοντας τα 2,1δις δολάρια και η Ευρώπη σαφώς θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Το «ξεκλείδωμα» νέων αγορών κάνναβης στους κόλπους της Γηραιάς Ηπείρου θα προσφέρει στην οικονομία της την επόμενη δεκαετία έσοδα ύψους50 δισ ευρώ. Παγκοσμίως ο κλάδος αναμένεται έως το 2025 να αγγίξει κέρδη πάνω από 100 δισ ευρώ, όταν σήμερα η αγορά υπολογίζεται στα 16 δις. ευρώ. «Στην Αμερική η συγκεκριμένη αγορά αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς που αναμένεται ότι οι  εργαζόμενοι στην παραγωγή κάνναβης θα ξεπεράσουν  αυτούς στον κατασκευαστικό κλάδο» ανέφερε ο κ. Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΙΝΣΕΠ KANNABIO.

theodoropoulos ΚΑΝΝΑΒΙΟΗ ελληνική αγορά κάνναβης

Επεσήμανε μάλιστα πως εδώ και χρόνια διεκδικούν να υπάρξει ενημέρωση για τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης στην ιατρική, κυρίως σε ανθρώπους με επιληψία, αυτισμό και νευρολογικά προβλήματα, όπως επίσης και σε όσους πάσχουν από την επάρατη νόσο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κάνναβη καταστέλλει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

«Η Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα, καλείται να ακολουθήσει τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και πλέον γίνεται σαφές πως η προκατάληψη και το στίγμα κάνουν στην άκρη και προτάσσεται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και πρόσθεσε πως σε αυτή τη θετική στροφή έχει συμβάλλει το γεγονός ότι η κάνναβη έπεσε κατηγορία, και  από τις τελείως παράνομες ουσίες κατατάσσεται πλέον στις ελεγχόμενες από το κράτος ουσίες για ιατρική χρήση.

Το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όπου αναμένεται  να ανακοινωθεί το πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να παραδέχεται πως ακόμη και σήμερα υπάρχει ελλιπής ενημέρωση στην ελληνική ιατρική κοινότητα, όταν στην Ισπανία λειτουργούν επισήμως ιατρικές λέσχες κάνναβης.

Παραγωγοί και μεταποιητές από Ευρώπη και Αμερική έχουν εστιάσει σε μια αγορά που εμφανίζει πλήθος επιχειρηματικών ευκαιριών, δεδομένου ότι, εκτός από τη φαρμακευτική χρήση, η ίνα της κάνναβης έχει εφαρμογή στο χώρο της θερμομόνωσης, ενώ χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον κλάδο των κατασκευών.

«Αποτελεί το πλέον οικολογικό υλικό για να χτίσει κανείς και συνιστά ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία, τόσο ως προς το σπόρο όσο και ως προς τον ανθό του».

Παρόλα αυτά στη χώρα μας η βιολογική κάνναβη ακόμα δεν έχει μπει σε προγράμματα επιδοτήσεων, παρά τις συζητήσεις και τις πιέσεις που ασκούνται τα τελευταία δύο χρόνια. Υπενθύμισε δε πως από το 2016 έχουν δοθεί  άδειες βιομηχανικής καλλιέργειας, όμως δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου στην πράξη , αφού εκκρεμεί το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Εφτά «μνηστήρες» αναζητούν επενδύσεις κάνναβης

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι στιγμής, περί τις 17 χώρες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης, από τις οποίες 6 διαθέτουν νομικό πλαίσιο για την παραγωγή της. Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι τώρα η συγκυρία είναι εξαιρετική, διότι δεν έχουν αξιοποιήσει πολλές αγορές το κομμάτι της μεταποίησης και η Ελλάδα ξαφνικά βρίσκεται στο προσκήνιο ως πόλο έλξης επενδύσεων. Αποκάλυψε πως εφτά επενδυτικά σχήματα από τον Καναδά, το Ισραήλ και την Ευρώπη εξετάζουν την τοποθέτησή τους για τη δημιουργία καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής σε Ξάνθη και Δυτική Μακεδονία.

«Η ελληνική αγορά προσφέρεται γι’ αυτό το σκοπό λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών της συνθηκών και της υψηλής ηλιοφάνειας, καθώς επίσης και του χαμηλού εργατικού της κόστους» επεσήμανε. Να σημειωθεί ότι από την εγχώρια παραγωγή ένα μέρος διοχετεύεται σε εξαγωγές σε καταστήματα, κυρίως, σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία και Βέλγιο.

O Συνεταιρισμός KannaBio έχει 160 στρέμματα, εκ των οποίων 60 ιδιόκτητα και  100 συμβολαιακής καλλιέργειας, στα οποία η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με άλλους αγρότες, από τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς και την περιοχή της Τιθορέας.

Απαντώντας σε όσους εκφράζουν το φόβο ότι η Ελλάδα με την καλλιέργεια κάνναβης κινδυνεύει να μετατραπεί στο «θερμοκήπιο της Ευρώπης» υπενθυμίζει πως χώρες, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η  Αγγλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, εδώ και χρόνια έχουν αναπτύξει τη δραστηριότητά τους, διεκδικώντας μερίδιο από την παγκόσμια «πίτα».

Ένα δισ. ευρώ τζίρος και 10.000 θέσεις εργασίας

«Αν υπάρξει ευρεία εφαρμογή της ιατρικής και βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ετήσιος τζίρος μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Λάβετε επίσης υπόψη ότι στη χώρα μας υπάρχουν  περίπου 250.000 ασθενείς που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για ιατρικούς σκοπούς».

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ασχολείται ενεργά, από το 2005, με την  αποποινικοποίηση της κάνναβης, έχει προτείνει να δοθούν προς εκμετάλλευση οι καλλιέργειες βάμβακος, οι οποίες ανέρχονται σε 2,5 εκατ. Στρέμματα. Ο λόγος είναι ότι η παραγωγή βαμβακιού είναι επικίνδυνη για την υγεία των αγροτών, λόγω των ισχυρών φαρμάκων που απαιτούνται για την ανάπτυξή του.

«Συγκριτικά με το βαμβάκι, η κάνναβη καταναλώνει τη μισή ποσότητα νερού και έχει τη διπλάσια απόδοση. Ξεκινώντας με 100.000 στρέμματα θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 1/3 της ευρωπαϊκής παραγωγής».

Αυτό που απομένει είναι η κοινή υπουργική απόφαση για τα ζητήματα συνταγογράφησης και δοσολογίας. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε από την Πολιτεία η δημιουργία ενός γραφείου κάνναβης, όμως, όπως λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο τάσσονται υπέρ της λειτουργίας ενός ανεξάρτητου εθνικού φορέα αρμόδιου για να ρυθμίζει τα ζητήματα βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης, ο οποίος δεν θα υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας.

Καταλήγει λέγοντας πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος τη στιγμή που ο ανταγωνισμός διαθέτει και το προβάδισμα και την τεχνογνωσία.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα διαφυλάξουμε ότι οι συγκεκριμένες φυτείες θα αξιοποιηθούν ΜΟΝΟ στο χώρο της ιατρικής και της βιομηχανίας και δεν θα διοχετευθούν στην αγορά για εφορική χρήση. Εφόσον ανοίξει η εν λόγω αγορά και έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλιώς το κόστος της επερχόμενης «ανάπτυξης» θα είναι βαρύ και η ζημιά ανεπανόρθωτη, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι εν έτη 2018 ο αριθμός των χρηστών της κάνναβης στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 12% της ελληνικής κοινωνίας!

ΣΕ ΦΕΚ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Τι ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – Στην ΕΛΑΣ η εποπτεία και ο συντονισμός

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τους Όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Στην ΚΥΑ ρυθμίζονται μεταξύ άλλων η έγκριση για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, η παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό τόσο των εγκαταστάσεων των μονάδων, όσο και των μεταφορών των τελικών προϊόντων ορίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΔΑ/ΑΕΑ), οι οικείες Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας και, όπου δεν υφίστανται τέτοια, τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα.

Διαβάστε αναλυτικά την ΚΥΑ που εκδόθηκε, ΕΔΩ.

Πηγή:www.voria.gr