Σε καλύτερες τιμές προσδοκούν για φέτος οι παραγωγοί πεπονιού και καρπουζιού

Με την ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή κι ότι θα απολαύσουν καλύτερες τιμές, μπήκαν στα χωράφια τους οι Θεσσαλοί παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών.

Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στον Νομό Λάρισας, στις περιοχές του Μακρυχωρίου και του Μαυρολίθου (έχουν σπαρθεί περίπου 3.000 στρέμματα), όπου υπάρχουν οι πρώιμες καλλιέργειες, και στην επαρχία Τυρνάβου, όπου κυριαρχούν οι όψιμες. Στον Νομό Τρικάλων, τα περισσότερα στρέμματα υπάρχουν στο δήμο Φαρκαδόνας και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Φαρκαδόνας, ενώ χρονικά η περιοχή είναι μια βδομάδα πίσω σε σχέση με τη Λάρισα.

Οι πρώιμες καλλιέργειες προορίζονται κυρίως για εξαγωγές (Βαλκάνια, Γερμανία) και η συγκομιδή τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου. Οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα η ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον κάμπο τις τελευταίες μέρες, χαρακτηρίζονται ευνοϊκές από τους παραγωγούς, καθώς ο καιρός βοηθά στην καρπόδεση, αλλά σίγουρα το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν και οι βροχές, καθώς οι ανάγκες για πότισμα θα αυξηθούν.

Οι τιμές και το κόστος

Ο Νομός Λάρισας ακολουθεί σε πρωιμότητα την πρωτοπόρο Τριφυλία Πελοποννήσου και έπεται ο Νομός Τρικάλων. Τα συνεργεία με τα εργατικά χέρια συγκροτήθηκαν ήδη, ενώ η πλειοψηφία της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι Σελήνια, Όμπλα, Φλόριντα και Αρένα.

-Διαφήμιση-

Να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες στο καρπούζι για στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 7-8 τόνους περίπου, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ/στρέμμα (εργατικά και λιπάσματα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα, γι’ αυτό και το καρπούζι θεωρείται από τα πιο καθαρά φρούτα). Πέρυσι, η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 21-22 λεπτά το κιλό και σταδιακά έπεσε στα 4-5 λεπτά, ενώ όπως αναφέρουν κάποιοι Λαρισαίοι παραγωγοί, προς το τέλος του καλοκαιριού το προϊόν έμεινε στους υπαίθριους πάγκους, αζήτητο.

Στο πεπόνι, η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 2 τόνους. Η παραγωγή δεν εξάγεται, καθώς μετά βίας φτάνει να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η περσινή τιμή κυμάνθηκε στα 40 λεπτά/κιλό από το χωράφι, ενώ όσοι διέθεταν πάγκους στις λαϊκές ή στους δρόμους απόλαυσαν τιμή έως και 1 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ