Με πλήθος κόσμου και με την παρουσία περιφερειακών και δημοτικών άρχων πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάλεξη του πρώτου κύκλο επιστημονικών διαλέξεων με θέμα: «Επαρχία Σταγών: Αναδρομές στην Ιστορία» στο ξενοδοχείο Grand Meteora Hotel στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Στον κύκλο διαλέξεων του πρώτου την αυλαία των ομιλιών άνοιξε ο κ. Δημήτριος Αγορίτσας, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Αναζητώντας ελληνικά χειρόγραφα. Ξένοι περιηγητές στα Μετέωρα (17ος-19ος αι.)» μια ομιλία που εντυπωσίασε το κοινό αλλά και τον ίδιο το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο ο οποίο έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Αγορίτσα για την εξαιρετική του ομιλία και την συγκέντρωση και προβολή των σπάνιων στοιχείων της περιοχής των Μετεώρων.
Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και της δραστήριας συντοπίτισσας αρχαιολόγου και προϊσταμένης κας Κρυσταλλίας Μαντζανά, με απώτερο στόχο την ανάδειξη, την προβολή την κατανόηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των μοναστηριών των Μετεώρων, καθώς και τρόπους βελτίωσης και διατήρησης της.
Με βάση το πρόγραμμα, για το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα ακολουθήσουν άλλες δύο διαλέξεις:

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, 18:00
Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Επίκουρος καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας & διευ­θυ­ντής της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων με θέμα ο Υλικός και πνευματικός πολιτισμός στην περιοχή των Σταγών: Η συμβολή του μετεωρικού μοναχισμού ανά τους αιώνες

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, 18:00
Χαράλαμπος Ιωαννίδης, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διευθυντής Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας & κοσμήτορας Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ, με θέμα Σύστημα ψηφιακής πολυεπίπεδης τεκμηρίωσης και αναπαράστασης ιερού χώρου Μετεώρων.