Λένα Χαλβατζά: «Η εικόνα της διοίκησης του Δήμου Φαρκαδονας σήμερα, είναι τουλάχιστον θλιβερή»

Την άποψη ότι οι σύγχρονοι Δήμοι δεν μπορούν να διοικηθούν με την νοοτροπία περασμένων δεκαετιών μεταφέρει η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας, Ελένη Χαλβατζά. Με προσωπική της ανάρτηση και οδεύοντας προς την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων δημοτικών Αρχών θεωρεί πως οι σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και οι πρόσφατες έκτακτες ανάγκες των δημοτών, όλων μας δηλαδή, απαιτούν Γνώση, Ικανότητα, Όραμα, Συντονισμό και Όρεξη για δουλειά. 

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρει:

«Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα μας και σε μία κοινωνία, ακόμη και στη δική μας μικρή κοινωνία όπου ο ύψιστος θεσμός της Αυτοδιοίκησης και της ατομικής συμμετοχής, μαστίζεται από φαινόμενα κακοδιαχείρισης, προχειρότητας, ανεπάρκειας και ασκείται με όρους «ψιλικατζίδικου» φαντάζει, τουλάχιστον “από άλλο πλανήτη” οποιαδήποτε προσπάθεια, αντιστροφής αυτού του παρηκμασμένου και ατελέσφορου συστήματος. 

Η εικόνα της διοίκησης του Δήμου Φαρκαδονας σήμερα, με τα μικροπολιτικά «αλισβερίσια», που την έχουν καταστήσει ciflik, (για να μην ξεχνάμε και το οθωμανικό μας παρελθόν), του ξάδερφου, του ανιψιού, του κουμπάρου, του μπατζανάκη είναι τουλάχιστον θλιβερή. Ο Νεποτισμός, η οικογενειοκρατία, η εύνοια σε ημέτερους και το «βόλεμα» των «δικών μας παιδιών», αποτελούν ανοιχτή πληγή της δημοκρατίας μας εν γένει. 

Όμως, η αλήθεια είναι μία και την επιβεβαιώνουν, καθημερινά, τα όσα ανέλπιστα, παράλογα και κατακλυσμιαία ζούμε. Διαπιστώνουμε την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων υποδομών, που να εξυπηρετούν τον πολίτη στην καθημερινότητά και να διασφαλίζουν την ακεραιότητά του. Υπηρεσίες που τίθενται στην διάθεση όλων ανεξαιρέτως των δημοτών, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς και κυρίως επ’ ωφέλειά των εχόντων περισσότερο ανάγκη. Απαιτείται αποτελεσματική διαχείριση με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, στην λειτουργία του Δήμου, όπου η εξουσία ασκείται για το κοινό όφελος και όχι για ίδιον συμφέρον ιδιωτών ή μεμονωμένων προσώπων.

Η ευθύνη είναι δική μας! 

Αυτό που απαιτείται, για την- εκ βάθρων- αλλαγή στο Δήμο μας, είναι πρωτίστως η ενεργοποίηση της ατομικής μας ευθύνης την ώρα της κάλπης.

✔Οι σύγχρονοι Δήμοι, δεν μπορούν να διοικηθούν με νοοτροπία περασμένων δεκαετιών.

✔Οι σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και οι πρόσφατες έκτακτες ανάγκες των δημοτών, όλων μας δηλαδή, απαιτούν Γνώση, Ικανότητα, Όραμα, Συντονισμό και Όρεξη για δουλειά. 

Έχοντας όλα τα παραπάνω και κυρίως επειδή μπορούμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις και να τις μετατρέπουμε σε ευκαιρίες,

Ζητάμε από τη δημοτική Aρχή:

·         Να οριοθετήσει τη δημοτική έκταση και να τρέξει τις διαδικασίες, για την τοποθέτηση οικίσκων μέσα στα όρια του δήμου μας ΑΜΕΣΑ, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πληγέντες κοντά στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. 

Ζητάμε από το κράτος:

·         Νομοθετικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη δευτερογενή νομοθεσία και για διατάξεις ή τροπολογίες που αφορούν στην διευκόλυνση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. 

·         Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνεργαστούν και να επιταχύνουν κάθε διαδικασία που αφορά στην ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες. 

·         Εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών και των παραρτημάτων τους σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την εύρυθμη και πιο αποτελεσματική για τους αγρότες, λειτουργία τους.

·         Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να μεγιστοποιηθεί η απορροφητικότητα τόσο στο ΠΑΑ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος ευρωπαϊκός πόρος για την ανακούφιση των πληγέντων της Θεσσαλίας και την ανάταξη της αγροτικής/κτηνοτροφικης παραγωγής στην περιοχή.

·         να δοθεί η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης, από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους τους που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, χωρίς το ποσό να θεωρείται αμοιβή ή δάνειο και άρα να επιβαρύνεται με εισφορές και φόρο.

·         Άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών καθώς και συντομότατος έλεγχος των φακέλων και έγκριση καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς καθυστερήσεις.

·         Άμεση κρατική επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης για όλους τους επαγγελματίες. 

·         Αναστολή για τουλάχιστον 6 μήνες ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο των αγροτών, κτηνοτρόφων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Ειδικό τοπικό πρόγραμμα στον Αναπτυξιακό Νόμο / ΕΣΠΑ / Ταμείο Ανάκαμψης για την απόκτηση αντικατάσταση των παγίων που είναι κρίσιμα για την παραγωγική λειτουργία, τόσο του αγροκτηνοτροφικου τομέα όσο και των επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν. 

Τέλος, απαιτείται στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας με την συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες αλλά και έργα που είναι αναγκαία για την παραγωγική ανασύνταξη της Περιφέρειας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Για την υλοποίηση και τον συντονισμό του Σχεδίου προτείνεται ο ορισμός, μέσω Νόμου, μίας αρμόδιας εθνικής αρχής που θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων. (χρηματοδότησης, αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων κλπ.) και θα αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής με τους φορείς υλοποίησης των έργων για την επιτάχυνση των διαδικασιών. 

Δώστε μας τη δύναμη για το ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ του Δήμου Φαρκαδόνας.

Με Δήμαρχο τον Μιχάλη Μπαγιώτη! 

Ελένη Χαλβατζά του Κωνσταντίνου 

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων»