Στα χνάρια ενός σημαντικού Έλληνα Γλύπτη – Ζωγράφου οι μαθητές του Ζάρκου

Μια ιδιαίτερη ημέρα ήρθαν να ζήσουν οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου Ζάρκου στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίων Δεξιοτήτων κι επηρεασμένοι από τα έργα του γλύπτη και ζωγράφου κ. Σταύρου Παπασάββα, ο οποίος το 1953, υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία στο Α΄ Στρατόπεδο του Ζάρκου φιλοτέχνησε το σπάνιας ομορφιάς μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που κοσμεί ακόμη και σήμερα τον πρώην χώρο.

Με προτροπή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού κ. Μπέη Γρηγόριου με καταγωγή από το χωριό τους, τα παιδιά φιλοτέχνησαν τα δικά τους γλυπτά – έργα, αντίγραφα, με θέμα τη μητρότητα και την οικογένεια.

Μάλιστα τα παιδία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την σύζυγο του γλύπτη – ζωγράφου, Μαρί Μπουσάρ – Παπασάββα, μιας και ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Κατά την επίσκεψη της Μαρί Μπουσάρ – Παπασάββα η οποία συνοδευόταν από τους, Μερτσιωτάκη Ευγενία και τον απόστρατο στρατιωτικό, κ. Νταλούκα Απόστολο προέβαλαν και παρουσίασαν τα έργα τους.  

Οι επισκέπτες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τα έργα και την έκθεση των παιδιών με την κα Μπουσάρ – Παπασάββα, να εκφράζει την έντονη συγκίνηση, μιλώντας στα παιδιά για τα έργα του συζύγου με ιδιαίτερη έμφαση στη  συναρπαστική εργασία ενός γλύπτη.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Μνημείο- γλυπτό  του Άγνωστου Στρατιώτη που συντροφεύει τη σχολική μονάδα και το οποίο σμίλεψε ο σύζυγός της και καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης κ. Παπασάββας Σταύρος, το 1953 στο Στρατόπεδο όταν υπηρετούσε τη θητεία του στο Ζάρκο,  φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας!

Είναι οι σκέψεις και τα αισθήματα, ενός ιδιαίτερα χαρισματικού ανθρώπου, που τους έδωσε μορφή μέσα από τα γλυπτά και τα αποτύπωσε με χρώμα στον καμβά. Μα πάνω απ’ όλα είναι η αληθινή ψυχή ενός καλλιτέχνη που σε οδηγεί σε αυτό το ταξίδι των «εικόνων» που διακατέχονται από ζωή, πάθος, ένταση και τονίζουν το κύριο αντικείμενο μελέτης του που ήταν ο Άνθρωπος και η Φύση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού με έκδηλη τη συναισθηματική φόρτιση ανοίγοντας καινούργιους προς εξερεύνηση  δρόμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *