Τύμβος ή απλά ένα θαύμα της φύσης κρύβεται στον Άη Λια του Αχλαδοχωρίου;

Η πλειονότητα των χωριών της Φαρκαδόνας χαρακτηρίζεται από τον πλούτο των αρχαιολογικών ευρημάτων και των ιστορικών μνημείων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Από την Πηνειάδα μέχρι και τους Ταξιάρχες οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα. Μνημεία που έχουν ανακαλυφθεί και φανερώνουν το μέγεθος της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.

Ωστόσο υπάρχουν και κρυμμένοι, ιστορικοί, αρχαιολογικοί θησαυροί που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Που θα έδιναν νέα ιστορικά στοιχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα, κρυμμένα κάτω από μεγάλους χωμάτινους όγκους. Φυσικά οι αρχαιολόγοι βρίσκονται πάντα με στραμμένη την προσοχή στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας. Το απέδειξαν έξαλλου περίτρανα μέσα από τη δουλειά τους αλλά και τις εισηγήσεις που ανέπτυξαν στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού Φαρκαδόνας. Ωστόσο δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάδειξή της, μιας και τα τελευταία χρόνια τα κρατικά κονδύλια είναι ελάχιστα ως μηδαμινά για ανασκαφικές έρευνες.

Όπως προαναφέραμε στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας θρύλοι και παραδόσεις κάνουν λόγο για νέα ιστορικά δεδομένα που πραγματικά μπορούν και θα φέρουν στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας.

Ένας από αυτούς τους χώρους, εικάζεται πως είναι και ο λόφος του Αχλαδοχωρίου, σημείο όπου έχει χτιστεί το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Το «Kρήνη Live» επισκέφτηκε το χώρο και με την βοήθεια του προέδρου του χωριού κ. Βασίλη Κουτσοδήμου επιχειρήθηκε μια μικρή ξενάγηση.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του χωριού, προφορικές παραδόσεις κάνουν λόγο ότι στο σημείο ενδεχομένως να βρίσκεται ένας σημαντικός τάφος που σχετίζεται με την πορεία της Αρχαίας Φαρκαδόνας και ίσως συνδέεται με την Αρχαία Πέλιννα, και το Φαϋττό.

Σε αυτό συγκλίνει και η μορφολογία του εδάφους. Παρατηρώντας προσεκτικά το σημείο, ο θεατής παρομοιάζει το λόφο με Τύμβο, λόγω του σχήματος. Ενδεχομένως ένα ταφικό μνημείο που αποτελείται από τεχνητό λοφίσκο, από χώμα, ο οποίος έχει υπερυψωθεί στο σημείο ενός ή και πολλών τάφων. Όπως παρατήρησε και ο πρόεδρος αλλά και ο φακός μας, στο σημείο, στο λόφο που ορθώνεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από το κέντρο του χωριού, δεν υπάρχουν πέτρες, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά. Αντιθέτως ο λόφος έχει σχηματιστεί από χώμα, κόκκινου χρώματος, το οποίο, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κουτσοδήμος δεν το συναντά κανείς σε άλλο σημείο του Αχλαδοχωρίου.

Στον συγκεκριμένο χώρο παλιότερα φιλοξενούνταν το νεκροταφείο του χωριού, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω λόφος θεωρούνταν ιερός.

Ο κ. Κουτσοδήμος παροτρύνει τους φορείς της ευρύτερης περιοχής να αναπτύξουν από κοινού προσπάθειες, ώστε οι αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο σημείο, καθώς όπως εικάζει κρύβει πλούσιο ιστορικό πλούτο που θα αναδείξει περαιτέρω αρχαιολογικά και ιστορικά το χωριό και ευρύτερα το Δήμο.