«Βραχνάς» για τους γονείς η ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών στα λύκεια

Αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν τους κωδικούς taxisnet για να προχωρήσουν την διαδικασία εγγραφής ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή  

Νέα δεδομένα στις εγγραφές μαθητών από το γυμνάσιο στο λύκειο έφερε το υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς από φέτος πρέπει να ξεχάσουν την εγγραφή που γινόταν με την παρουσία τους στο σχολείο με την ολοκλήρωση της φοίτησης των παιδιών τους στο γυμνάσιο.

Από την φετινή χρονιά οι εγγραφές γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είχε εφαρμοστεί την περσινή χρονιά για την εγγραφή των παιδιών στα επαγγελματικά λύκεια. Ωστόσο από φέτος επεκτείνεται για τις εγγραφές των παιδιών από τη Γ’ Τάξη Γυμνασίου στο Λύκειο, αλλά και στις τάξεις των ΓΕΛ και των ΕΠΑ.Λ.

Έτσι οι γονείς από το σπίτι τους κάνουν την εγγραφή του παιδιού τους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet. Βέβαια η διαδικασία αν και φαίνεται απλή μόνο τέτοια δεν είναι για αρκετούς.

Ο πρώτος λόγος είναι πως αρκετοί γονείς που επικοινωνούν με τα σχολεία δεν γνωρίζουν τους κωδικούς τους και έτσι αναγκάζονται να απευθυνθούν στον λογιστή τους για τους ενημερώσει σχετικά και τις περισσότερες φορές για να τους υποβάλλει αυτός τα απαιτούμενα στοιχεία. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η εγγραφή γίνεται μόνο με τους κωδικούς του κηδεμόνα. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που έχει δηλωθεί η μητέρα ως κηδεμόνας, αλλά τους κωδικούς τους έχει ο πατέρας.

Κατά τα άλλα η συμπλήρωση των στοιχείων είναι εύκολη. Μέχρι και πέρυσι η εγγραφή του μαθητή γινόταν με μια υπογραφή του γονέα.
Πάντως το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αυτή την αλλαγή, γιατί θέλει να σχηματίσει μια εικόνα με τον αριθμό μαθητών στα σχολεία για να καλύψει έγκαιρα τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η εγγραφή που κάνουν αυτή την περίοδο οι γονείς είναι προσωρινή και η οριστική θα γίνει από τα σχολεία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου και τις προαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο. Και αυτό, γιατί μπορεί κάποιος μαθητής να μείνει μετεξεταστέος λόγω χαμηλής επίδοσης στα μαθήματα.
Η προθεσμία για τις εγγραφές άρχισε στις 14 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Τα σχολεία έχουν ενημερώσει τους γονείς για τη διαδικασία. Σημειώνεται πως εγγραφή του μαθητή μπορεί να γίνει και από τις 12 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά εφόσον το επιτρέψει ο διευθυντής.

Δυσκολίες και παράπονα 

Μπορεί η διαδικασία να έχει ξεκινήσει προ 14ημέρου, ωστόσο μέχρι και σήμερα τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι γονείς και σχολεία είναι αρκετά. Το θέμα της εγγραφής των παιδιών με τους κωδικούς του taxisnet από τη Γ’ Τάξη Γυμνασίου στην Α’ Τάξη Λυκείου, αλλά και στις τρεις τάξεις του Λυκείου εξελίσσεται για πολλούς γονείς μαρτύριο με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα σχολεία για βοήθεια.

Τα τηλέφωνα τόσο στα γυμνάσια όσο και στα Λύκεια χτυπούν συνεχώς από γονείς που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία είτε γιατί δεν κατέχουν την χρήση του υπολογιστή, είτε γιατί δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους, είτε γιατί έχουν λατινικά ονόματα και το σύστημα δεν τα αναγνωρίζει.
Έτσι πολλοί μεταβαίνουν στα σχολεία για να εξυπηρετηθούν εκεί.
Ένας ακόμη βραχνάς είναι πως το σύστημα «πέφτει» συχνά και η διαδικασία της συμπλήρωσης των στοιχείων καθυστερεί.
Παράλληλα οι γονείς απευθύνονται και στα λογιστικά γραφεία για να μάθουν τους κωδικούς από τους λογιστές.
Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου, αλλά, όπως φαίνεται από την πορεία των εγγραφών, δεν αποκλείεται το υπουργείο Παιδείας να δώσει παράταση.
Οι γονείς καλούνται να συμπληρώσουν εκτός από τα συνήθη στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, και τα μαθήματα επιλογής που έχουν οι μαθητές στην Α’ και Γ’ τάξη.
Αυτή την περίοδο παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα μεταξύ λογιστικών γραφείων για να πάρουν τους κωδικούς και σχολείων.