Τρέχουν για να κλείσουν κάθε εκκρεμότητα μέχρι στις 8 Δεκέμβρη

Η καραντίνα δεν τραβά χειρόφρενο σε μηχανικούς και ενδιαφερόμενους του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Τα εμπόδια που θέτει ο περιορισμός μετακινήσεων δεν αποτελούν αφορμή για να σταματήσουν οι ενέργειες των υποψηφίων του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Αντιθέτως ενδιαφερόμενοι και μηχανικοί εργάζονται εντατικά προκειμένου στις 9 Δεκεμβρίου να είναι όλα έτοιμα, έτσι ώστε να προλάβουν να καταθέσουν πρώτοι την αίτηση που θα τους ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα.

Και στο νέο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει σε 20 περίπου μέρες, αρχής γενομένης από την Θεσσαλία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί στο τελευταίο που έτρεξε τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν κατάφεραν να ενταχτούν όλοι εκείνοι οι συνδημότες μας που πάσχιζαν, ώστε να ανακαινίσουν το σπίτι τους και να το θωρακίσουν περιβαλλοντικά. Η προσέλευση τον τελευταίο μήνα στα τεχνικά γραφεία και στους μηχανικούς του δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φαρκαδόνας είναι έντονη, με τους ίδιους να δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να διευθετήσουν κάθε λεπτομέρεια πριν την κατάθεση των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μπορεί να φτάσει το 85% του συνολικού κόστους των εργασιών και να καλύψει έως και 50.000 ευρώ.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που καλύπτονται με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»:

  1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
  2. Τοποθέτηση-αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης: -Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών. -Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.
  4. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

1.Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνον εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.

Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering).

  1. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.
  2. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.
  3. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι: Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. α) Εξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED). β) Εξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες). γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).