«Τοῦτον τὸν Οἶκον, στερέωσον Κύριε»

Με θρησκευτική ευλάβεια Καθιερώθηκε το Προσκυνητάριο Αγίου Χριστοφόρου στη θέση Μαγουλίτσα Ζάρκου που τοποθετήθηκε προ ετών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ενός ιδιώτη

 «Οὐρανὸς πολύφωτος ἡ Ἐκκλησία, ἀνεδείχθη ἅπαντας, φωταγωγοῦσα τοὺς πιστούς, ἐν ᾧ ἑστῶτες κραυγάζομεν, Τοῦτον τὸν Οἶκον, στερέωσον Κύριε.».

Οι κάτοικοι του Ζάρκου, διερχόμενοι οδηγοί και πεζοπόροι, διασχίζοντας την συνδετήρια οδό του χωριού με τη Φαρκαδόνας, σ’ ένα μικρό λόφο στη Θέση Μαγουλίτσα, θα αντικρίζουν από εδώ και στο εξής το καντηλάκι, που θα καίει στην μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών και των πεζών.

«Στολαῖς ταῖς ἐξ αἵματος, ὡραϊζόμενος, Κυρίῳ παρίστασαι, τῷ Βασιλεῖ οὐρανῶν, Χριστοφόρε ἀοίδιμε· ὅθεν σὺν Ἀσωμάτων, καὶ Μαρτύρων χορείαις, ᾄδεις τῆ τρισαγίῳ, καὶ φρικτῇ μελωδίᾳ, διὸταῖς ἱκεσίαις ταῖς σαῖς, σῶζε τοὺς δούλους σου.».

Σ’ ένα ιδιαίτερα όμορφο σημείο, σ’ ένα λοφίσκο καταμεσής του κάμπου, προ ετών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζάρκου «Ο Φαϋττός» τοποθέτησε με απόφαση του τότε προέδρου, Νικολάου Αγναντή, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα έχανε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, ένα μικρό προσκυνητάριο στην μνήμη των προέδρων του πολιτιστικού Οργάνου που δεν βρισκόταν στη ζωή. Η τότε διοίκηση με έξοδά της, αλλά και την οικονομική συνδρομή του κ. Ηλία Καλόγηρου, που δραστηριοποιείται στον οικοδομικό κλάδο διατηρώντας επιχείρηση στην πόλη της Λάρισας, αποφάσισαν να τοποθετήσει το προσκυνητάριο στην μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, προκειμένου ο Άγιος να βοηθά και να μεσιτεύει στο Θεό και Χριστό μας για τους οδηγούς και τους πεζοπόρους, σε ένα χωριό που την τελευταία 25ετια προσμετρά 10 θύματα τροχαίων δυστυχημάτων, ηλικίας από 15 έως 70 χρόνων.

Το προσκυνητάριο τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 2011, ωστόσο η παύση της δραστηριότητας του Συλλόγου, αποτέλεσε την αφορμή να μην καθιερωθεί. Η νέα διοίκηση ήρθε σε επαφή με τον ιερέα του χωριού π. Γεώργιο Διβανέ, ο οποίος έδωσε την ευχή του, και το όραμα της παρελθούσας διοίκησης του Συλλόγου να γίνει πράξη. Ο χώρος καθαρίστηκε, με την υποστήριξη του Δήμου Φαρκαδόνας και του προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Γιάννη Βούλγαρη, και το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε η Καθιέρωση του Προσκυνηταρίου Αγίου Χριστοφόρου στη θέση Μαγουλίτσα Ζάρκου.

«Τὰ πάντα ἐφώτισε τῇ παρουσίᾳ Χριστός, τὸν κόσμον ἀνεκαίνισε Πνεύματι θείῳ αὐτοῦ· ψυχαὶ ἐγκαινίζονται· οἶκος γὰρ ἀνετέθη, νῦν εἰς δόξαν Κυρίου, ἔνθα καὶ ἐγκαινίζει, τῶν πιστῶν τὰς καρδίας, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, εἰς σωτηρίαν βροτῶν.».

Με αφορμή την Καθιέρωση του προσκυνηταρίου ο ιερέας, π. Γεώργιος, αποφάσισε να μεταφέρει για λίγες ώρες την Βυζαντινή Εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας, που φυλάσσεται μαζί με άλλα θρησκευτικά κειμήλια στον ιστορικό Ναό της Παναγίας, όπισθεν του νέου Ναού. Η Εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου (17 αιώνα), εξήλθε για πρώτη φορά μετά από αιώνες από την εκκλησιά της Παναγίας, μεταφέρθηκε με πομπή και συνοδευόμενη από τον ιερέα, νέους του Συλλόγου με παραδοσιακές στολές, δικυκλιστές και κόσμου στο Προσκυνητάριο όπου και τελέστηκε η Καθιέρωσή του.

Ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε τον κόσμο που συμμετείχε στην θρησκευτική τελετή ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί στο έργο του Συλλόγου, χαρακτηρίζοντας άριστο, που πέραν τον άλλων, ήρθε να ολοκληρώσει αυτή τη θεάρεστη πράξη της τοποθέτησης του Προσκυνηταρίου.

Ο Σύλλογος αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω το σημείο και να αποτελεί σημείο προσκυνήματος και πνευματικής ξεκούρασης για τους διαβάτες.