Τελικά τι θα κάνουμε με το κάπνισμα;

Η συζήτηση για το κάπνισμα έχει λυθεί στις περισσότερες δυτικές χώρες. Στην νικοτινόπληκτη Ελλάδα δυστυχώς ακόμα δεν έχει καν αρχίσει. Και ο αριθμός των θυμάτων του καπνού όλο και μεγαλώνει.

Την 1η Ιουλίου 2007, απαγορεύθηκε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα σε μια νύχτα άλλαξε ο τρόπος ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες καπνιστές. Κι όμως  εκείνη την μέρα αν κάποιος πήγαινε για πρώτη φορά στο Λονδίνο δεν θα καταλάβαινε ότι ήταν η πρώτη μέρα της απαγόρευσης του καπνίσματος. Χωρίς σχόλια και χωρίς αντιρρήσεις όλοι ανεξαιρέτως, αφού μπαινοέβγαιναν από τους χώρους εργασίας και όχι μόνο, αποδέχτηκαν την απαγόρευση.
Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Ελλάδα, όταν ο Αβραμόπουλος ενεργοποίησε το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους έλεγε ο νόμος,…… αλλά…., επιτρέπεται… εκεί κι εκεί. Το αδιανόητο δηλαδή που συμβαίνει στη χώρα μας. Ο κάθε νόμος να έχει και τα παραθυράκια του.

Μιλάμε για νόμο που ισχύει, προφανώς για όλους. Μόνο όταν ο νόμος ισχύει για όλους μπορεί να γίνει σεβαστός.

Αν με το καλημέρα ο νομοθέτης ακυρώνει το νόμο που θεσπίζει, τότε η γενίκευση θα είναι αναπόφευκτη. Και δυστυχώς γινόμαστε εκούσια και ακούσια όλοι μας παραβάτες των νόμων.
Κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι κάποιος συμπολίτης μας και πολύ συχνά από την παρέα μας, καταπατά και το νόμο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θυμούμαστε την υποκρισία που μας έχει κυριεύσει. Επιστήμονες μιλούν με έμφαση, υπουργοί εισηγούνται με αμετροέπεια και βιομηχανίες συναινούν με ειρωνεία κανόνες εναντίον του καπνίσματος.
Πλην όμως, κάποιοι από εμάς κοροϊδεύουν τους υπόλοιπους. «Τώρα το ανακάλυψες;» θα πει κάποιος! Φυσικά και όχι! Πλην όμως, ο φοροφυγάς κρύβεται, ο ψιλοαπατεώνας φροντίζει να μην φαίνεται, ο ψεύτης αρνείται τα ψέματά του…. και ο καπνιστής που φυσά τον καπνό στα μούτρα του μη καπνιστή καθόλου δεν κρύβεται. Εκμεταλλεύεται ότι ζούμε σε μια χώρα που δεν δίνει «δεκάρα τσακιστή», για το αν δεν τηρείται ο νόμος, δηλαδή αυτό που με απλές κουβέντες ονομάζουν οι Αμερικανοί «Rule of Law» δηλαδή «κανόνας δικαίου».

Το κάπνισμα αποτελεί μια βλαβερή για την υγεία συνήθεια και προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή πουθενά και από κανέναν.

Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την απόφαση της Δημοτικής αρχής για την απαγόρευση του καπνίσματος στο εσωτερικό δημόσιων χώρων.

Ας προσπαθήσουμε επιτέλους, χωρίς υπεκφυγές, να αποδεχθούμε το αυτονόητο.

Για τον ΑΠΣ Τρίκαλα

Νίκος Τσιακάρας