Ταλαιπωρία από ιώσεις και γαστρεντερίτιδες

Αυξημένη η επισκεμιμότητα στους γιατρούς για να αντιμετωπιστούν μικρά και μεγάλα προβλήματα υγείας μικρών και μεγάλων ηλικιακά ασθενών

Αυξημένη είναι τις τελευταίες ημέρες η ζήτηση, στα φαρμακεία του νομού αλλά ταυτόχρονα και των χωριών της Φαρκαδόνας, αντιπυρετικών σιροπιών, καραμελών για τον λαιμό, βιταμινών καθώς και σκευασμάτων για τη διάρροια και τον εμετό, εξαιτίας των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. «Οι ιώσεις τόσο του ανώτερου αναπνευστικού, όσο και του γαστρεντερικού πλήττουν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους», εξηγούν γιατροί που δέχονται καθημερινά μικρούς αλλά και μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ζητούν άμεσα συμβουλή γιατρού, αν παρατηρήσουν ότι ο πυρετός είναι υψηλός, επιμένει και ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία.

Πάντως, το φαινόμενο της αύξησης των ιώσεων είναι φυσιολογικό για την εποχή, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός, και για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, καθώς και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματα των ιώσεων του γαστρεντερικού είναι διάρροια και εμετός και για την καταπολέμησή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιεμετικά και χάπια κατά της διάρροιας.

Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη, οι γιατροί αναφέρουν ότι οι Φαρκαδόνιοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στην πλειονότητά τους, εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμη δεν εμβολιάστηκαν.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μικρή επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία των Τρικάλων και ακόμη και τώρα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και δεν έχουν εμβολιαστεί προλαβαίνουν να κάνουν το εμβόλιο για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους.