Με σακούλες από το σπίτι προσέρχονται για ψώνια οι Φαρκαδόνιοι

Το περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + ΦΠΑ περιόρισε την παρελθούσα ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικής σακούλας

Οι παλιές κακές συνήθειες κόπηκαν μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών. Οι εικόνες που συναντούσαμε κυρίως σε σουπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να λαμβάνουν αμέτρητες σακούλες για τα ψώνια μας, αποτελούν παρελθόν από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της χρέωσης. Αν και το χρηματικό ποσό θεωρείται μικρό και αγγίζει τα 0,04 λεπτά του ευρώ για μια σακούλα, είναι αρκετό για να περιορίσει τη λήψη σακούλας, η οποία το προηγούμενο διάστημα διατίθοντο δωρεάν και χρησιμοποιούνταν ανεξέλεγκτα, με τις οποίες δυσάρεστες συνέπειες για το περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό από την από 01/01/2018 οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κάτω των 50 μ. επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + ΦΠΑ σε όλα τα σημεία πώλησης εκτός από περίπτερα και υπαίθριες αγορές.

Από 01/01/2018 οι επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους 50-70 μικρών δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά θα πρέπει να χρεώνονται υποχρεωτικά. Οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μεταφοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

Πως βλέπουν ή μάλλον πως χαρακτηρίζουν το μέτρο οι Φαρκαδόνιοι, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της εφαρμογής του;

Ποικίλες αντιδράσεις καταγράφηκαν στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες, με δεκάδες καταναλωτές της περιοχής μας, να χρησιμοποιούν παλιές πλαστικές σακούλες ή σακούλες της προηγούμενης μέρας, για να αποφύγουν την χρέωση.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται έντονα στην τοπική αγορά, ενώ όπως αναφέρουν επαγγελματίες, αρκετοί προτιμούν να μεταφέρουν τα ψώνια στα χέρια, ενώ σε λίγες περιπτώσεις καταγράφηκαν οργισμένες αντιδράσεις για το νέο μέτρο.

Οι επαγγελματίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ του μέτρου, τονίζοντας ότι ο περιορισμός στην χρήση της πλαστικής σακούλας θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σημειώνουν, παράλληλα ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος της χάρτινης σακούλας, αντίστοιχα, που κερδίζει έδαφος στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Άλλοι επαγγελματίες κυρίως της Οιχαλίας ανέφεραν, ότι οι περισσότεροι καταναλωτές ήταν ενημερωμένοι για το συγκεκριμένο μέτρο και έχοντας εικόνα για τα δεδομένα του εξωτερικού, τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους στην χρήση της πλαστικής σακούλας.