Τα αγροτικά προβλήματα κυριάρχησαν στη σύσκεψη της «Άνοιξης» στο Κεραμίδι

Κατά το διάλογο που αναπτύχτηκε, αναδείχτηκαν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και ευρύτερα, με κυρίαρχα τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, με οποία έρχεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος κ.α.

Τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του Κεραμιδίου, της Φαρκαδόνας και της ευρύτερης περιοχής, απασχόλησαν τη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» στο Κεραμίδι το βράδυ της Κυριακής.

Κατά το διάλογο που αναπτύχτηκε, αναδείχτηκαν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και ευρύτερα, με κυρίαρχα τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, το αυξημένο κόστος παραγωγής, ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, με οποία έρχεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος.

Στις παρεμβάσεις τους τα μέλη της διοίκησης της ΟΑΣΤ κ. Λιάτος Αχιλλέας και κ. Μπαντής Θωμάς ανέλυσαν το αγωνιστικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στην οποία συμμετέχει η ΟΑΣΤ, και κάλεσαν τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να διεκδικήσουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής (οδοποιία κτλ), ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλες τις αιτίες καταστροφής, να μην χαθεί το αφορολόγητο το οποίο με πολύ κόπο καταχτήθηκε και να υπάρχει μαζική συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων.

Μεταξύ άλλων στην σύσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφία , τις κατασχέσεις, τον ΕΛΓΑ , και διάφορα άλλα.

Κάλεσαν αγρότες και κτηνοτρόφους να παλέψουν από κοινού οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα και για κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες, δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις,

Μείωση του αφορολόγητου ορίου, διεκδίκηση 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕμέχρι να λυθούν τα υπαρκτά και ουσιαστικά ζητήματα και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης (Κτηματολόγιο, αναδασμοί, δασικοί χάρτες, κληρονομικά κλπ.), να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

Αποφασίστηκαν παρεμβάσεις στη εφορία και στα δικαστήρια για τις κατασχέσεις, σε αντιπεριφέρεια και δήμο για τα αναγκαία έργα υποδομής , όπως και καθημερινές συζητήσεις και περιοδείες στα χωριά για ενημέρωση των αγροτών της περιοχής.

Επίσης αποφασίστηκε να συμμετέχουν στην σύσκεψη που καλούν τα ταξικά εργατικά σωματεία την Τρίτη 15 Μάη στις 8:30 στο εργατικό κέντρο Τρικάλων το απόγευμα για την οργάνωση της Πανελλαδικής απεργίας στις 30 Μάη.