Συμμερίζεται τα προβλήματα των δεντροκαλλιεργητών ο Χ. Μιχαλάκης

Την πλήρη στήριξη απέναντι στους δεντροπαραγωγούς του νομού Τρικάλων που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά το παρελθόν εκφράζει μέσω επιστολής του ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με τον κ. Μιχαλάκη να αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υποβάθμιση των προϊόντων, λόγω των παγετών, των βροχοπτώσεων και μυκητολογικών ασθενειών, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής. Όπως εξηγεί ο κ. Μιχαλάκης, όλα τα προαναφερόμενα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους τοπικούς παραγωγούς, ζητώντας αναπλήρωση μέρους του εισοδήματός τους μέσα από την ένταξή τους στο πρόγραμμα De minimis.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει αναλυτικά ως εξής:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στην περιοχή του νομού Τρικάλων, τόσο κατά την καλλιεργητική περίοδο όσο και κατά την περίοδο της συγκομιδής των δενδρωδών καλλιεργειών και πιο συγκεκριμένα των αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και σταφυλιών, προξένησαν μεγάλα προβλήματα στις εν λόγω καλλιέργειες.

Οι ζημιές αφορούν κυρίως στην υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των όψιμων παγετών και έντονων βροχοπτώσεων, καθώς και της προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η γενικότερη οικονομική κατάσταση, άμεσες συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, έχουν ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προϊόντα είτε να μην μπορούν να διατεθούν στην αγορά, είτε να τυγχάνουν πολύ μικρών τιμών πώλησης. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων που έχει διατεθεί στους εμπόρους πωλήθηκε με ανοιχτή τιμή, αυξάνοντας την αβεβαιότητα διασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος.

Συνέπεια αυτού είναι τα προϊόντα να βρίσκονται αδιάθετα σε χώρους αποθήκευσης, είτε και σε πολλές περιπτώσεις να μην έχουν καν συγκομιστεί από τα δένδρα, καθώς, είτε λόγω υπερωρίμανσης αυτά σάπισαν πάνω στα δένδρα, είτε οι παραγωγοί θεώρησαν δυσβάσταχτο και ασύμφορο το κόστος συγκομιδής.

Οι παραπάνω επιβαρυντικές παράμετροι ωθούν τους τοπικούς παραγωγούς στην απόγνωση καθώς χάνεται μια ακόμη χρονιά με ότι συνεπάγεται αυτό για το εισόδημά τους.

Εκτιμώντας λοιπόν πως θα μεριμνήσετε για το συμφέρον των παραγωγών και των δίκαιων αιτημάτων τους, προστατεύοντας τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, σας παρακαλούμε για την ένταξη και των τρικαλινών παραγωγών στις όποιες ενέργειες πραγματοποιηθούν για την επίλυση του προβλήματος,

Με κυριότερη απ’ αυτές, να εντάξετε και τους παραγωγούς του Νομού μας στο πρόγραμμα De minimis για την αναπλήρωση τουλάχιστον μέρους του χαμένου εισοδήματος τους.».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.