Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον καταστροφικό σεισμό του 2021 που έπληξε εκατοντάδες οικογένειες σε κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας

Πολλοί μπορεί να ξεχνούν την Τρίτη 3 Μαρτίου του 2021. Οι κάτοικοι του Δήμου Φαρκαδόνας, αλλά και των όμορων Δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτή την ημέρα. Την ημέρα που η γη άρχισε να τρέμει, γκρεμίζοντας σπίτια, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις και αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες οικογένειες.

Ήταν λοιπόν 3 Μαρτίου του 2021, ημέρα Τρίτη όταν στις 12:18 το μεσημέρι η ηρεμία μετατρεπόταν σε ταραχή και απόγνωση. Ένας ισχυρός σεισμός με επίκεντρο το γειτονικό Δαμάσι του Δήμου Τυρνάβου εντάσεως 6,3 Ρίχτερ, ήρθε να καταστρέψει οικίες και επιχειρήσεις σε κοινότητες των προαναφερόμενων Δήμων, ταυτόχρονα και στις κοινότητες του Ζάρκου, της Πηνειάδας, της Φαρκαδόνας, του Γριζάνου κι άλλων χωριών.

Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα ισχυρός και διήρκησε αρκετά δευτερόλεπτα, τόσα για να γκρεμίσει σπίτια και να οδηγήσει δεκάδες οικογένειες στα κοντέινερ σε Ζάρκο, Πηνειάδα, Φαρκαδόνα και Γριζάνο και εκατοντάδες στην κοινότητα Δαμασίου κ.α.

Ο σεισμός πέραν της μεγάλης έντασης είχε και μικρό εστιακό βάθος που συνέβαλε στις μεγάλες καταστροφές. Φτάνει να σημειώσουμε ότι λόγο της μεγάλης έντασης και διάρκειας, δημιούργήθηκαν κρατήρες αμμοηφαιστείων σε αγροτικές περιοχές της Πηνειάδας και του Ζάρκου, ενώ στη δεύτερη κοινότητα πραγματικά το σκηνικό θύμιζε με εικόνες Αποκάλυψης, μιας και σημεία του Όρους «Κοκκιναδάκι» ράγιζαν ενώ υπήρξαν μεγάλες κατολισθήσεις. Το ευτύχημα ήταν ότι παρά το μεγάλο σεισμό δεν υπήρξαν θύματα, μιας και ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι και οι περισσότεροι κάτοικοι βρισκόταν σε εξωτερικές εργασίας λόγω της καλοκαιρίας που επικρατούσε.

Κι αν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να συνέλθουν από τον πρώτο ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς που ακολουθούσαν, το επόμενο 24ωρο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης 4 Μαρτίου στις 20:20 μ.μ. περίπου ένας νέος ισχυρός σεισμός με διαφορετικό επίκεντρο, σε ορεινή περιοχή μεταξύ Δαμασίου και Ζάρκου ήρθε να εντείνει την αγωνία και τον τρόμο. Ο νέος σεισμός είχε ένταση 5,9 Ρίχτερ και χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή βοή αλλά και την διάρκειά του. Προκάλεσε νέες καταστροφές με το κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή για αρκετές εβδομάδες και τους σεισμολόγους να παρακολουθούν το φαινόμενο μιλώντας για δίδυμους σεισμούς.

Δυο χρόνια μετά και οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στην περιοχή της Φαρκαδόνας. Πολλοί κάτοικοι πλέον έμαθαν να ζουν με αυτό το σκηνικό, άλλοι πάλι εκφράζουν φόβους μιας και ξυπνούν μνήμες εκείνων των φρικτών ημερών.

Δυο χρόνια μετά κάτοικοι του Δήμου Φαρκαδόνας αναμένουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις κατεστραμμένες οικίες και επιχειρήσεις, ενώ δεκάδες οικογένειες συνεχίζουν να ζουν στα κοντέινερ.

Για πόσο ακόμη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Μέρες σαν κι αυτές της 3ης και 4ης Μαρτίου ξυπνούν μνήμες για το πώς ήταν προ σεισμού και πως είναι σήμερα, βλέποντας τα άδεια οικόπεδα μετά την κατεδάφιση των σπιτιών τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *