Σχέδια αξιοποίησης των αποθηκών του πρώην Α.Σ. Ζάρκου από το Δ. Φαρκαδόνας

Μέσω της ένταξης σε επιχειρησιακό πρόγραμμα θα επιδιώξει την δημιουργία πολιτιστικού χώρου και Αγροτικού Μουσείου

Τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη του Δήμου Φαρκαδόνας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στην πρόσκληση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας ξεκίνησε η δημοτική Αρχή.

Όπως ειπώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας, από τον  προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού κ. Κώστα Ασίκη, το εν λόγω πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία χρηματοδότησης στους Δήμους έως και 2,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιήσουν ακίνητα που είναι σε αχρησία, ώστε στην συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως μουσεία ή πολιτιστικοί χώροι, είτε να στεγαστούν κάποια από τις δημοτικές υπηρεσίες ή κοινωνικές δομές.

Σαφώς και βάσει του προγράμματος τίθενται κάποιες προϋποθέσεις, οι βασικότερες των οποίων, το εμβαδό του κτιρίου να ανέρχεται τα 500 τ.μ., να ανήκει στην κυριότητα του Δήμου και να βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού.

Μετά την αναζήτηση ο Δήμος και την εξέταση όλων των κτηρίων που έχει στην κυριότητά του, ο Δήμος Φαρκαδόνας, κατέληξε στην ιδέα της αξιοποίησης των αποθηκών του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάρκου, που βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου Φαρκαδόνας τα προηγούμενα χρόνια και το συνολικό εμβαδό τους είναι 526 τ.μ.

Σκέψεις του Δήμου Φαρκαδόνας, αν και εφόσον ο φάκελος λάβει την απαιτούμενη έγκριση και ένταξη στο πρόγραμμα, να στεγαστεί ένα αγροτικό μουσείο και ο χώρος να χρησιμοποιείται για πολιτιστικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ανακαίνιση του χώρου και οι παρεμβάσεις θα κοστίσουν περί το 1 εκ. ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκαν κι άλλες προτάσεις για άλλους χώρους, όπως αυτή του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Κοκκινίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίπτωση του παιδικού σταθμού Γριζάνου, εξηγώντας ότι το μισό κτίριο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κοσμάς Νικολός αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε Σερβωτά και Ταξιάρχες.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο δήμαρχος εξήγησε πως εξετάστηκαν κι άλλα ενδεχόμενα σε όλα τα χωριά, όπως τα παλιά τελωνεία στο Γριζάνο, τα σφαγεία της Φαρκαδόνας αλλά κανένα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που ορίζει το πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό κατέληξαν στο κτίριο του Ζάρκου.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία καθώς ο κ. Κοσμάς Νικολός ψήφισε «όχι» στην εν λόγω πρόταση της αξιοποίησης τν παλιών αποθηκών, ενώ λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Κώστας Κοκκινίδης και Ανδρέας Παπαγεωργίου, με τον δεύτερο να ισχυρίζεται ότι συμφωνεί με το πρόγραμμα, θέλει να γίνει το έργο, αλλά ψήφισε λευκό καθώς δεν είχε ενημέρωση για να καταθέσει κι εκείνος με τη σειρά του τις δικές του προτάσεις.