Προθερμαίνονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες

Ξεκίνησαν οι συσκέψεις τα χωριά των Τρικάλων ενώ το τελικό πλάνο και η μορφή θα καθοριστούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Μπλόκων στη Λάρισα

Στις επάλξεις του αγώνα αναμένεται να βρεθούν για μια ακόμη χρονιά Τρικαλινοί και Θεσσαλοί αγρότες, οι οποίοι προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Αν και το αγωνιστικό πλαίσιο δεν έχει καθοριστεί, οι αγρότες των Τρικάλων και ευρύτερα της Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει περιοδείες στα χωριά, προετοιμάζοντας το κλίμα.

Στην περιοχή των Τρικάλων η έναρξη έγινε προχθές βράδυ με σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» στο Κεφαλόβρυσο ενώ συνεχίζονται με ανάλογες εκδηλώσεις στο Αρδάνι, στη Φαρκαδόνα και στο Μεγαλοχώρι.

Οι αγροσυνδικαλιστές της «Άνοιξης» και του Θεσσαλικού κάμπου ξεκίνησαν τις συσκέψεις, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν θα δώσουν και τον παλμό των κινητοποιήσεων. Η τελική απόφαση για τη μορφή του αγώνα θα ληφθεί στις 16 Ιανουαρίου, στη συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» κ. Αποστόλης Θωμόπουλος ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, τα οποία χρόνο με τον χρόνο οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι αγώνες του αγροτικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια είχαν φέρει αποτέλεσμα όσον αφορά το αφορολόγητο, τη σταδιακή αύξηση του ΕΦΚΑ ως το 2022, την αναβολή του φόρου επιτηδεύματος που δεν κατέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια με την τήρηση βιβλίων κ.λ.π.

Σημειωτέον ότι με τις νέες κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται, οι αγρότες διεκδικούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και ικανοποίηση των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Να μπει τέλος στις ανοιχτές τιμές. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Όχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που πωλούν 5-10 φορές ακριβότερα τα προϊόντα, τα οποία αγοράζουν σε ιδιαιτέρως φθηνές τιμές από γεωργούς και κτηνοτρόφους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής σε μέσα και εφόδια. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και το πράσινο τέλος στο νερό, να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο κ.λπ.
  • Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνεται κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
  • Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και η φορολόγηση να γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.
  • Να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ.

Επίσης, οι αγρότες ζητούν δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αξιοπρεπείς συντάξεις στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.