Παραδοσιακές Συνταγές του τόπου μας: «Παντεσπάνι» Κλοκοτού Τρικάλων

Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2008 το ΚΡΗΝΗ LIVE ξεκίνησε τη δράση της με τη μορφή ενός προσωπικού ιστολογίου.

Το ιστολόγιο αυτό, που αγκάλιασε χωρίς δεύτερη σκέψη η τοπική κοινωνία, στόχο είχε να φωτίσει ποικίλες πλευρές της ιδιαίτερης παράδοσης της περιοχής μας μέσα από μια μεγάλη συλλογή παλιών και νεότερων φωτογραφιών όχι μόνο από την Κρήνη αλλά κι από την ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε προς πάσα κατεύθυνση με αποτέλεσμα τη γέννηση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας ΚΡΗΝΗ LIVE, μιας πλήρους και διαρκώς αναβαθμιζόμενης ιστοσελίδας όχι μόνο για την επικαιρότητα αλλά και για τη διαρκή ανάδειξη των τοπικών εθίμων, του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φυσιογνωμίας του τόπου μας!

Η πλούσια δράση της εφημερίδας περιλαμβάνει την κάλυψη εκδηλώσεων, τη διενέργεια διαγωνισμών, τη διοργάνωση του Α’ Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού και την προώθηση των εκδηλώσεων πολιτισμού με κάθε δυνατό τρόπο.

Ως αποτέλεσμα, η ΚΡΗΝΗ LIVE αποτελεί σήμερα ένα διαρκές τεκμήριο για το παρόν και το παρελθόν του τόπου και της κοινωνίας μας.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα συνεχίζει την πορεία της ασταμάτητα με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή σας χωρίς όμως να λησμονεί το παρελθόν και την τοπική ιστορία. Έτσι, σήμερα εγκαινιάζεται μια ακόμη έρευνα που στόχο έχει τη διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. 

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στην νέα ενότητα της εφημερίδας μας με θέμα τις Παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας.

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Κλοκοτού Τρικάλων
(Αχιλλέας Μπανάσιος)

Υλικά:

Χρειαζόμαστε για κάθε αυγό 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη & 1 κουταλιά της σούπας  ψιλοκομμένο σιμιγδάλι,1 μπέικιν και 2 βανίλιες.

Εκτέλεση:

Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, Χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα, ρίχνουμε σιγά- σιγά ζάχαρη, αμέσως μετά τους κρόκους και στο τέλος το σιμιγδάλι.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι για να μην κολλήσει. Αμέσως μετά ρίχνουμε το μείγμα μας και το ψήνουμε στον προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Έπειτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζουμε για 2-3 λεπτά περίπου  750 γραμμάρια νερό με 500 γραμμάρια ζάχαρη προσθέτοντας 2 φλούδες λεμόνι και λίγο χυμό λεμόνι.

Τέλος σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό μας με κρύο σιρόπι..

Τρώγεται σκέτο, με προσθήκη σαντιγί & σοκολάτας ..

Καλή σας απόλαυση!!!