Παραδοσιακές καλοκαιρινές εικόνες στα χωριά του Δήμου μας

Στις αυλές των σπιτιών οι νοικοκυρές της περιοχής μας ξεκίνησαν την παρασκευή του ντόπιου τραχανά με αγνά υλικά που τον κάνουν ασυναγώνιστο και πεντανόστιμο

Παραδοσιακές εικόνες αποτυπώνονται για ένα ακόμη καλοκαίρι στα χωριά της Φαρκαδόνας. Παραδοσιακές εικόνες και προετοιμασίες για το χειμώνα, με παραδοσιακά τρόφιμα για τα τοπικά νοικοκυριά και τα πεσκέσια στους συγγενείς και φίλους μας, που διαμένουν σε μεγαλουπόλεις.

Αύγουστος λοιπόν και το θερμόμετρο έρχεται να καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες. Ιδανικές θα έλεγε κανείς για την παρασκευή του ντόπιου τραχανά, περιζήτητου από όλους μας σε χωριά και πόλεις. Ένα μοναδικό προϊόν που βρίσκεται στις κουζίνες κάθε σπιτιού. Ένα είδος φαγητού με πλούτο θρεπτικών συστατικών για όλες τις ηλικίες και δη για τα παιδιά. Ένα είδος τροφίμου  που έθρεψε γενιές και γενιές και δεν λείπει από κανένα σπίτι.

Στα χωριά της Φαρκαδόνας από τα τέλη του προηγούμενου μήνα ξεκίνησε η παρασκευή του παραδοσιακού τραχανά. Γλυκός ή ξινός, σημασία δεν έχει, καθώς το κάθε είδος κρύβει την δική του νοστιμιά. Γυναίκες κυρίως μεγάλης ηλικίας σε καθημερινή βάση ξεκίνησαν να «πνίγουν» το τραχανά. Από νωρίς το πρωί και σε μια άκρως παραδοσιακή διαδικασία , όπως αυτή που κατέγραψε η «KPHNH LIVE» στην Κρήνη, οι νοικοκυρές προετοιμάζονται για την παρασκευή του. Οι ίδιες παραγγέλνουν από τοπικούς κτηνοτρόφους το γάλα, το οποίο μεταφέρεται στις οικίες, από τις προμήθειες δεν λείπει το αλεύρι και τα στάρι, το οποίο βρίσκεται ψιλοκομμένο και αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα αγαθά. Οι μεγάλες ειδικές κατσαρόλες τοποθετούνται στη φωτιά, ενώ το ζύμωμα διαρκεί ώρα.

Τα αγνά υλικά δίνουν ξεχωριστό άρωμα, με το ζυμάρι και το «ζαϊρέ» να τοποθετούνται καταηλιού για να ψηθεί και να στεγνώσει ο τραχάνας.

Κι όταν το μίγμα ξεραθεί από τις φυσικές υψηλές θερμοκρασίες ακολουθεί η διαδικασία του τριψίματος.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα κουραστική και χρονοβόρα, οι νοικοκυρές δεν πτοούνται αυτό υποστηρίζουν οι εικονιζόμενες στις φωτογραφίες.

Αποτελεί συνήθεια για τα περισσότερα σπίτι και τις νοικοκυρές. Ο τραχανάς σε δυο 24ωρα είναι έτοιμος. Ένα τρόφιμο για τις πίτες, για το πρωινό, για το πρόχειρο βραδινό φαγητό, για τα παιδιά, για τους επισκέπτες που θα μας επισκεφτούν.

Ένα ντόπιο προϊόν που δεν λείπει από κανένα σπίτι.