Παραδοσιακά με τα άλογα μεταφέρθηκε η Εικόνα του Αγίου Νικολάου στη Φαρκαδόνα

Το έθιμο αναβίωσε για μια τρίτη χρονιά με πρωτοβουλία του ιερέα π. Αθανάσιου Κούτσια και την αμέριστη συμπαράσταση κατοίκων της κωμόπολης

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο π. Αθανάσιος Κούτσιας, εφημέριος του ενοριακού Ναού της Φαρκαδόνας με τη αμέριστη συμπαράσταση κατοίκων του χωριού και επί της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Φαρκαδόνας, ήρθε να γυρίσει το χρόνο πίσω φέρνοντας στις μνήμες των παλαιότερων εικόνες του παρελθόντος.

Αναβίωσε το έθιμο της μεταφοράς της σεπτής Εικόνας του Αγίου, από το εξωκκλήσι στην Θέση Ρουμάνι, στην παλιά εκκλησία της Φαρκαδόνας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο.

Η εικόνα μεταφέρθηκε με άλογα και καβαλάρηδες με επικεφαλής τον ίδιο τον ιερέα, ο οποίος πάνω στο άλλο και κρατώντας στα χέρια του το Ιερό Ευαγγέλιο, προεξήρχε της πομπής. Η αναβίωση ξεκίνησε αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και κέντρισε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο τα βλέμματα των πιστών.

Το έθιμο ξεκίνησε να αναβιώνει μετά από πολλά χρόνια το 2015.

Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας που τιμά τα έθιμα και την παράδοση ο ιερέας της Φαρκαδόνας π. Αθανάσιος Κούτσιας. Ένας άνθρωπος που μαζί με τον π. Ιωάννη το δεύτερο ιερέα του χωριού διακρίνονται για την πραότητα, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο. Είναι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχουν συνδράμει στην πνευματική καθοδήγηση αλλά και στη στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας έγινε η αρτοκλασία και το διανομή παραδοσιακης φιλοξενίας από κατοίκους  ενώ ο Βλαχόφωνος Πολιτιστικός Σύλλογος περιφέρειας Φαρκαδόνας μοίρασε γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς.

Στη συνέχεια ο π. Αθανάσιος και πολίτες της Φαρκαδόνας και των όμορων χωριών καβάλα σε άλογα έλαβαν στα χέρια την Αγία Εικόνα του Αγίου και την μετέφεραν συνοδεία πιστών και παιδιών που ακολουθούσαν στον παλαιό Ιερό Ναό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Αθανάσιος εμπνεύστηκε την αναβίωση του εθίμου ανατρέχοντας σε προφορικές μαρτυρίες κατοίκων που ανέφεραν ότι παλιότερα οι πιστοί επισκέπτονταν την Εκκλησία με κάρα και άλογα τα οποία τα στόλιζαν με λουλούδια και φυλλωσιές πλατάνου που βρισκόταν περιμετρικά του Ναού.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Βέρα Γαλατσίδη για τις υπέροχες φωτογραφιες και το βίντεο που μας κοινοποίησε.