Τιμήθηκε στη Βασιλική η συντοπίτισσα αρχαιολόγος Κρυσταλία Μαντζανά

Παρέστη στις εκδηλώσεις του χωριού για τα 200 χρόνια συνεχούς λειτουργικής προσφοράς του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Ναού που συνέβαλε για τη συντήρηση και ανάδειξή του
Η προσφορά της αρχαιολόγου και προϊσταμένης της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Κρυσταλίας Μαντζανά στην ανάδειξη αρχαιολογικών μνημείων, όπως επίσης στην συντήρηση και στην ανακαίνιση τους ανά το νομό είναι σημαντική.
Η συντοπίτισσα αρχαιολόγος, καταγόμενη από το χωριό της Κρήνης, έχει βάλει το προσωπικό της λιθαράκι στην αναστήλωση των μνημείων, γεγονός που αναγνωρίζεται σε ολάκαιρα τα Τρίκαλα.
Την δική της σφραγίδα, έχει βάλει και στο Ναό του Αγίου Νικολάου Βασιλικής Καλαμπάκας, ο οποίος τη φετινή χρονιά συμπληρώνει 200 χρόνια λατρευτικής ζωής.
Το πρωί της Κυριακής ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, εορτάστηκαν στη Βασιλική τα 200 χρόνια λειτουργίας του Ναού, εκδήλωση στην οποία βραβεύτηκε η κα Μαντζανά για την προσφορά της, όπως επίσης και αρκετοί άλλοι άνθρωποι που συνέβαλαν στην ανάδειξη του ναού αλλά και στην προσφορά τους στο χωριό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το Κτιτορικό Μνημόσυνο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητου.
Ο ιερέας του χωριού π. Σωτήριος Χαρίσης μίλησε με συγκίνηση για τα 200 χρόνια του ναού κάνοντας μια αναφορά στην ιστορία του και τις προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους του χωριού και όχι μόνο για να συνεχίσει μέχρι σήμερα να υπάρχει.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών σε ανθρώπους που πρόσφεραν μέσα από τις αρμοδιότητες τους, όπως τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχαλάκη, τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σινάνη, τους πρώην Δημάρχους κ.κ. Σακελλαρίου, Ζιάκα και Ντελή, την νυν πρόεδρο της Βασιλικής κα Βάια Κολώνα, την κα Κρυσταλλία Μαντζανά, κ.α.
Οι εκδηλώσεις έληξαν με την εμφάνιση χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και του Συλλόγου “Ο Ασκληπιός” στην πλατεία του χωριού.
Δυο λόγια για το Ναό
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου, τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και νάρθηκα μεταγενέστερο στη δυτική και εστεγασμένη στοά στη νότια και δυτική πλευρά.
O ναός εσωτερικά είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, που σύμφωνα με την επιγραφή ιστόρησης, αγιογραφήθηκαν από Σαμαριναίους ζωγράφους, το 1839.
Στο λιθανάγλυφο υπέρθυρο της νότιας πλευράς αναφέρεται ότι ο ναός “ανεκαινίσθη εκ θεμελίων το 1818 δια συνδρομής βασιλικής αυθεντίσης Βοϊβόντας και των αδελφών αυτής”. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, κτίσθηκε από την Κυρά Βασιλική των Ιωαννίνων, όταν κατατρεγμένη από τον Αλί Πασά βρήκε καταφύγιο στο χωριό Βασιλική.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η κυρά Βασιλική έγινε χορηγός στην ανέγερση του ναού και οι κάτοικοι για να την ευχαριστήσουν αποτύπωσαν την μορφή της σε λιθανάγλυφο, που έχει εντοιχιστεί στην ανατολική πλευρά του ναού.
Ads