Παλιά ανάμνηση τα πανηγύρια και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις

Αναβάλλονται καθημερινά οι θρησκευτικές και πολιτιστικές πανήγυρις που ήταν προγραμματισμένες την Εβδομάδα της Διακαινησίμου και μετέπειτα    

Τα προηγούμενα χρόνια με την έλευση του Πάσχα άνοιγε και ο κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο στην πόλη των Τρικάλων, όσο και στα χωριά του νομού, ταυτόχρονα και στις 18 κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Τα προηγούμενα χρόνια ανήμερα του Πάσχα ξεκινούσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πλειονότητα των χωριών είτε με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, είτε θρησκευτικών. Ανήμερα του Πάσχα λοιπόν αναμέναμε την εκδήλωση που διοργανωνόταν στην Φαρκαδόνα από το Σύλλογο Γυναικών, ενώ ακολουθούσε το Αχλαδοχώρι και η Οιχαλία για την μεταφορά της Αγίας Εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας. Τη σκυτάλη λάμβανε το Πετρωτό και οι Γεωργανάδες με θρησκευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Παράλληλα και στα δυο χωριά ακολουθούσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία των Γεωργανάδων, αλλά και στον προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Γεωργίου Πετρωτού όπου αναβίωνε το έθιμο της Δρακοκτονίας.

Οι Πασχαλιάτικες εκδηλώσεις της Εβδομάδας της Διακαινησίμου ολοκληρωνόταν από την Παναγίτσα με την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο φερώνυμο μοναστήρι και το διήμερο πανηγύρι στο κέντρο του χωριού.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν ανάμνηση την φετινή χρονιά σε εποχές κορονοϊού και αυστηρών μέτρων προστασίας και περιορισμών. Οι εκδηλώσεις όπως ήταν φυσικό αναβλήθηκαν και δεν θα διοργανωθούν την φετινή χρονιά.

Ωστόσο απορίας άξιο, το τι θα συμβεί μέσα στο Μάϊο όπου και τον συγκεκριμένο μήνα έχουμε διοργανώσεις θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Μάϊου και συγκεκριμένα 1η και 2η του μήνα εορτάζεται η Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου όπου πανηγυρίζει ο Κλοκοτός για να ακολουθήσει η 7η και 8η Μάϊου όπου πανηγυρίζει το Ζάρκο και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεόλογου. Στην πρώτη περίπτωση του Κλοκοτού θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα διεξαχθούν εκδηλώσεις μιας και τα μέτρα περιορισμού θα λήξουν στις 4 του μήνα. Κι αν τα μέτρα λήξουν ωστόσο δεν θα επιτρέπεται συνωστισμός και συγκεντρώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναβολής και στις περιπτώσεις του Ζάρκου, όπως και σε εκείνες της Φαρκαδόνας 18-19 Μαΐου για την μνήμη του Αγίου Νικολάου, 20-21 για το Πετρωτό για την μνήμη Κωνσταντίνου και Ελένης και 26 Μάϊου Νομή για την Ανάληψη.

KRINI LIVE