Μέσα Φλεβάρη τα χρήματα του αγροτικού πετρελαίου

Πιθανότατα από τις 15 έως 20 του ερχόμενου μήνα η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015

Μετά από διάστημα 3 περίπου χρόνων και έπειτα από πολύχρονη καθυστέρηση και ιώβεια υπομονή που έδειξαν οι αγρότες φαίνεται πως πλησιάζει η στιγμή για την καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος του 2015.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να έχει δώσει την εντολή στους διοικητικούς του υπουργείου να «τρέξουν» την πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου για το έτος 2015.

Ειλημμένη απόφαση τόσο πολιτικά με αφορμή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και από τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να θεωρείται, η εξόφληση της εκκρεμότητας αυτής προς τους αγρότες, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με την πληρωμή να τοποθετείται στα μέσα Φεβρουαρίου, το νωρίτερο στις 15 του μήνα.

«Πρέπει να γίνουν κάποια βήματα, για να πληρωθούν οι δικαιούχοι, τα οποία προχωράμε, με τον προγραμματισμό μας να δείχνει ότι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στις αρχές Φεβρουαρίου και άρα μπορεί να γίνει η πίστωση από τις 15 ως τις 20 του μήνα» λένε οι αρμόδιοι από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αυτή τη φορά θεωρούν δεδομένη την πληρωμή, καθώς έχουν πάρει την εντολή από τα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου να προχωρήσουν τη διαδικασία, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει. Το ζητούμενο πλέον είναι να μην ξεφύγουν στους χρόνους στα τεχνικά και γραφειοκρατικά θέματα της διαδικασίας, ώστε να μην βγουν εκτός πλάνου πληρωμής.

Άλλωστε πρόκειται για μια χρονίζουσα υπόθεση που «σέρνεται» στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται στο περσινό μοτίβο, που η πληρωμή για το αγροτικό πετρέλαιο του 2013 και 2014 έγινε στις 31 Ιανουαρίου, μετά την επίσκεψη του Τσίπρα στη Λάρισα και εν μέσω κινητοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί – όπως καθιστούν σαφές από το υπουργείο Οικονομικών- θα κυμαίνεται περί τα 40 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, αφενός επειδή ο συντελεστής -βάσει σχετικής απόφασης- έχει μειωθεί στο 0,097 για το εν λόγω έτος (ήταν στο 0,264 για το 2014 και στο 0,230 για το 2015) και αφετέρου επειδή η επιστροφή του ειδικού φόρου αφορά 9 μήνες και όχι ολόκληρο το έτος, δεδομένου ότι από 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά καταργήθηκε µε το νόμο 4336/2015.

Εν τω μεταξύ, στην εν λόγω πληρωμή θα περιλαμβάνεται και μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε δεύτερη φάση, οι οποίοι «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014. Όπως ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο, πρόκειται για ένα συμπληρωματικό αρχείο δικαιούχων, που αφορά το ΟΣΔΕ του 2014 και δεν έχει να κάνει με υπόλοιπα σε όλους τους παραγωγούς για εκείνο το έτος.