Μαθητές του Γυμνασίου της Οιχαλίας ενημερώθηκαν για την ΚΑΡΠΑ

Τα παιδιά της Β’ τάξης του Γυμνασίου Οιχαλίας ενημερώθηκαν από Ερυθροσταυρίτες για την αναγκαιότητα χρήσιμων πληροφοριών γύρω από την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση    

Δεν είναι και λίγες οι στιγμές που ένας άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με ένα απρόσμενο περιστατικό από το οποίο κινδυνεύει η ζωή ενός συνανθρώπου του. Ένα καρδιακό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τις πρώτες βοήθειες, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι την μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μέτα τα τακτικά περιστατικά που σημειώνονται πλέον σε καθημερινή βάση και σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις, ο καθένας μας και δη οι νέοι θα πρέπει να ενημερωθούν γύρω από τους πρώτους χειρισμούς και τις πρώτες βοήθειες που πραγματικά θα σώσουν ζωές. Εξάλλου ας μην ξεχνουμε τα λόγια του Δημόκριτου ο οποίος ομολογεί ότι «Οι άνθρωποι προσεύχονται στους θεούς και ζητούν υγεία, ενώ δεν γνωρίζουν ότι την υγεία τους μπορούν να την επηρεάσουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι».

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής και προαγωγής υγείας στο Γυμνάσιο Οιχαλίας διοργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Ερυθρό Σταυρό, απευθυνόμενο σε μαθητές Β’ Γυμνασίου, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες σε θέματα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Συγκεκριμένα, εκπαιδεύτηκαν την εκτίμηση της κατάστασης ενός θύματος μέσω του ελέγχου του επιπέδου συνείδησής του και του ελέγχου της αναπνοής του. Έτσι έμαθαν να αναγνωρίζουν πότε ένα θύμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και χρήζει ΚΑΡΠΑ. Στην συνέχεια εξασκήθηκαν στις δεξιότητες εφαρμογής της ΚΑΡΠΑ, δηλαδή στην τεχνική θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων στόμα με στόμα. Έγινε επίσης επίδειξη εφαρμογής ΚΑΡΠΑ με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Η επιβίωση ενός θύματος μειώνεται κατά 7% για κάθε λεπτό που περνά, ενώ στην χώρα μας το ασθενοφόρο σε κλήση έκτακτης ανάγκης δεν φτάνει συνήθως πριν τα 10 λεπτά. Η απειλή της ζωής ενός ανθρώπου είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η μόνη οδός για αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι η άριστη γνώση της τεχνικής της ΚΑΡΠΑ, από τον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να διατηρήσουν το θύμα στην ζωή μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον Ερυθρό Σταυρό Τρικάλων και την κ. Γιοβανοπούλου εκπαιδεύτρια Α΄ Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού, για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές να ενημερωθούν και εκπαιδευτούν σε ένα τόσο σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα.

Ο υπεύθυνος καθηγητής για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε ο κ. Ζάντζος Ιωάννης (Μαθηματικός).