Κόβουν αιωνόβια πλατάνια στο πλατανόδασος Οιχαλίας!

Δημοτική Κίνηση ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Το Σάββατο η συγκέντρωση

Το πλατανόδασος Οιχαλίας είναι ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα πλατανοδάση της Ελλάδας. Επιμηκύνεται σχεδόν σε 10 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε κοιλάδα δυο αντικρυστών οροσειρών που διαρρέεται από τον Νεοχωρίτη ποταμό (τον ομηρικό Κοράλιο). Ταυτόχρονα στο δάσος ενδημεί η μεγαλύτερη αποικία κορακοειδών, τουλάχιστον σε επίπεδο Θεσσαλίας.   

   Πρόκειται για δάσος με την πραγματική έννοια, όπως αυτή ορίζεται και στο Σύνταγμά μας. Αποτελεί δηλαδή ένα «ένα οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές)…»

   Το πλατανόδασος Οιχαλίας δεν είναι απλώς το στολίδι της περιοχής μας, όπου ιδίως κάθε Πρωτομαγιά συρρέουν για αναψυχή χιλιάδες Νεοχωρίτες, αλλά και πολλοί άλλοι προερχόμενοι από γειτονικά χωριά και άλλα μέρη του Νομού μας. Αποτελεί ταυτόχρονα πηγή ζωής για την κτηνοτροφία και τη γεωργία του τόπου μας. Τα αιωνόβια πλατάνια του συγκρατούν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

   Όμως η αιφνίδια και χωρίς καμιά ενημέρωση των πολιτών εγκληματική επέμβαση του Δασαρχείου Τρικάλων τις τελευταίες μέρες στην αρχή του πλατανόδασους (τοποθεσία ‘’ΧΑΡΑΡΕΣ’’) και η κοπή σύρριζα 100-150 πλατάνων, ηλικίας 50 και 100 ετών, προκάλεσε σοκ στους Νεοχωρίτες. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το έγκλημα σ’ όλο το τεράστιο μήκος του το πλατανόδασος απειλείται με κοπή χιλιάδων αιωνόβιων πλατάνων και την ολική καταστροφή του. Μαζί θα πληγεί ανεπανόρθωτα και η άγρια πανίδα που ενδημεί στο δάσος (στην κορυφή κάθε πλατάνου υπάρχουν περισσότερες από 10 φωλιές πουλιών).

   Το Δασαρχείο διαπράττει έγκλημα μπροστά στα μάτια μας. Η κοινωνία χωρίς ενημέρωση, ο Δήμος Φαρκαδόνας παγερά αδιάφορος και παντελώς αδρανής. Ή μήπως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα; Μήπως επιχειρείται η απόσπαση σιωπής και συνενοχής των κατοίκων, με τα υπολείμματα των καυσόξυλων που τους δωρίζει το Δασαρχείο, εκμεταλλευόμενο την ενεργειακή φτώχεια του λαού, αφού η ‘’αφρόκρεμα’’ των καυσόξυλων παραχωρήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες σε έμπορο που κάνει χρυσές δουλειές στα μουλωχτά;

   Γνωρίζουμε τη νόσο των πλατάνων που εμφανίστηκε κυρίως στις χώρες της Μεσογείου. Αλλά αυτό που γίνεται σήμερα στο πλατανόδασος Οιχαλίας δεν έχει καμιά σχέση με την αντιμετώπισή της. Τίποτα δεν γίνεται όπως απαιτεί η κείμενη νομοθεσία, όταν γίνεται καθαρισμός των δασών και αναγκαία κοπή κάποιων άρρωστων δένδρων για να σωθεί το δάσος.

  • Σημαδεύουν και κόβουν τυφλά τα δένδρα σε μια ακατάλληλη εποχή, δηλαδή τώρα που δεν έχουν φύλλα. Είναι αδύνατο να αντιληφθείς ποιο πράγματι είναι φορέας νόσου. Άρα αδίστακτα τα κόβουν για να τα πουλήσουν ή να τα χαρίσουν σε δικούς τους ανθρώπους για καυσόξυλα!
  • Την κοπή όποιων άρρωστων δένδρων την ακολουθεί άμεση καύση επιτόπου. Προφανώς για να μην διαδοθεί ο ιός.
  • Το κοπτικό μηχάνημα, μετά την κοπή δένδρου και πριν την κοπή του επόμενου, πρέπει να λιπαίνεται. Προφανώς για να μην διαδοθεί ο ιός.
  • Η ανεξέλεγκτη διανομή αδιακρίτως ‘’δευτερευόντων’’ καυσόξυλων και κλαδουριών «για να βγάλουν τον χειμώνα», ενδεχομένως άπλωσε τον ιό σε ολόκληρη την Οιχαλία!!

   Δεν παίρνουν προληπτικά μέτρα διαφύλαξης του πλατανόδασους, αλλά διαπράττουν οικονομική ληστεία με θύμα το πανέμορφο Δάσος. Είναι αδίστακτοι. Θυσιάζουν ακόμα και τα δάση, για πλουτισμό των λίγων!

ΡΩΤΑΜΕ:

  • Μπορεί ο οποιοσδήποτε κρατικός φορέας, εν προκειμένω το Δασαρχείο, να προβαίνει σε μια τόσο καταστροφική πράξη για τη χλωρίδα, την πανίδα και τους ανθρώπους, ερήμην -χωρίς καμιά ενημέρωση- της τοπικής κοινωνίας;
  • Ποιες μελέτες μπορούν να δικαιολογήσουν το διαπραττόμενο έγκλημα στο πλατανόδασος Οιχαλίας. Παρουσιάστε τες!
  • Ποια είναι τα περαιτέρω σχέδια του Δασαρχείου;
  • Ποιος είναι (ονομαστικά) ο έμπορος και ποιες οι ενδεχόμενες σχέσεις του με την Εξουσία, ο οποίος έλαβε τη ‘’χρυσή λίρα’’, τα πλουσιοπάροχα καυσόξυλα από την κοπή των πλατάνων;
  • Με ποιες διαδικασίες επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος έμπορος και πόσα πλήρωσε; Απαντήστε μας!

   Η αγωνία και τα ερωτηματικά που βασανίζουν τους Νεοχωρίτες είναι πολλά. Ζητούν άμεσες απαντήσεις. Τώρα!

   Η δημοτική κίνηση ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν πρόκειται να σιωπήσει. Απαιτείται συναγερμός από όλους τους συμπολίτες μας.

   Η απειλή της εξαφάνισης του πανέμορφου πλατανοδάσους μας βρίσκεται προ των πυλών. Κανείς δεν δικαιούται να αδρανεί. Το φυσικό περιβάλλον είναι ο χώρος μέσα στον οποίο ζούμε. Έξω από αυτόν δεν υπάρχει ζωή. Δεν ανήκει μόνο σε μας. Ανήκει κυρίως στα παιδιά και στα εγγόνια μας!

   Το ερχόμενο Σάββατο 28/10 θα γίνει η συγκέντρωση στην Οιχαλία, όπου εκτός από τους πολίτες μπορούν να λάβουν μέρος εκπρόσωποι του Δασαρχείου και του Δήμου, καθώς και ειδικευμένοι επιστήμονες, σύλλογοι, φορείς.

   Κυρίως όμως να δημιουργήσουμε ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στην καταστροφή του αγαπημένου μας πλατανόδασους.

   Η Φύση είναι η ασπίδα των ανθρώπων.

Η Γραμματεία της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


1 σχόλιο