Κατανοητά τα θέματα για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ.

Διαγωνίστηκαν για πρώτη ημέρα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας – Έκθεσης, αναπτύσσοντας το θέμα του Αθλητισμού και απαντώντας στις ερωτήσεις του ποιήματος «Τελευταία Κούρσα» του Ν. Μοσχοβάκου

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άνοιξε το πρωί της Τρίτης ο εξεταστικός κύκλος για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων, (ΕΠΑΛ), ομάδα Α’ για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα Τρίκαλα, σύμφωνα με την «KΡHNH LIVE» λειτούργησαν 2 εξεταστικά κέντρα εκείνα του 1ου και του 2ου ΕΠΑ.Λ. για το σύνολο των υποψηφίων της τεχνικής εκπαίδευσης.

Τα ποσοστά αποχής ήταν υψηλά αγγίζοντας το 16,1% περίπου, αφού από τους συνολικά  310 υποψηφίους που δήλωσαν συμμετοχή, μαζί και των 24 του επαγγελματικού λυκείου Φαρκαδόνας, προσήλθαν στις εξεταστικές αίθουσες 260 άτομα.

Οι εξετάσεις κύλησαν ομαλά χωρίς να σημειωθούν προβλήματα.

Η έναρξη κηρύχτηκε στις 08:30 περίπου το πρωί ενώ λίγο μετά τις 11 άρχισαν να εξέρχονται των εξεταστικών αιθουσών οι πρώτοι υποψήφιοι.

Όπως έγινε αντίστοιχα και με τα Γενικά Λύκεια, το θέμα ανάπτυξης στο ζήτημα της έκθεσης που αφορούσε τον Αθλητισμό, χαρακτηρίστηκε από πολλούς υποψηφίους αναμενόμενο, στο οποίο μπορούσε να αποδώσει ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι κλήθηκαν να ασχοληθούν με ένα άρθρο της «Καθημερινής» με τίτλο «Αθλητές: Αιχμάλωτοι της… επιτυχίας».Το κείμενο αναφερόταν στις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες αθλητές, δίνοντας πρόσφατα παραδείγματα από την επικαιρότητα. Οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν τα εμπόδια των αθλητών για την κατάκτηση των υψηλών στόχων και προσδοκιών και αφετέρου τα εφόδια και τα προσόντα για την επιτυχία.

Στη Λογοτεχνία εξετάστηκαν στο ποίημα «Τελευταία Κούρσα» του Ν. Μοσχοβάκου όπου ζητούνταν η αναδιήγησή του και η απάντηση σε ερωτήματα για τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα και τη προσωπική ανταπόκριση του μαθητή απέναντι σε αυτή.

Αρκετοί Τρικαλινοί υποψήφιοι εξήλθαν από τα δυο εξεταστικά κέντρα ικανοποιημένοι, ωστόσο κάποιοι εκ των υποψηφίων δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για τα θέματα. Αναφορικά με τις ερωτήσεις στα θέματα πέραν της έκθεσης χαρακτηριζόταν βατές για τους μαθητές.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη με τους υποψηφίους των γενικών λυκείων που επιστρέφουν στα θρανία για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, μετά από μια μικρή ανάπαυλα ολίγων ωρών.