Περίπου 2.700 στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν από το χαλάζι στους Πελινναίους

Συγκεκριμένα επλήγησαν καλλιέργειες στις κοινότητες Ταξιαρχών, Φανερωμένης και Πετρόπορου κατ’ είδος καλλιέργειας και αριθμό στρεμμάτων είναι: Βαμβάκι 1.800 στρέμματα, πεπονοειδή 700 στρέμματα και αμπέλια 180 στρέμματα

Εκτεταμένες χαρακτηρίζονται οι ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας.

Λίγα λεπτά της ώρας αρχικά με ισχυρτή καταιγίδα και μετέπειτα με ισχυρή χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού, ήταν αρκετά για να καταστρέψουν την φυτική παραγωγή, βαμβακιού, καλαμποκιού, λαχανικών και αμπέλου στις κοινότητες Ταξιαρχών, Πετροπόρου και Φανερωμένης.

Οι αγρότες των εν λόγω κοινοτήτων λίγο μετά την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων αλλά και μετέπειτα τις επόμενες ημέρες δεν μπορούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της καταστροφής, ειδικά στα μποστανικά, καρπούζια, πεπόνια, αλλά και λαχανικά, τα οποία βρισκόταν στο στάδιο της ωρίμανσης και της συλλογής της σοδειάς.

Από την Κυριακή μέχρι και χθες στις χαλαζόπληκτες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων βρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ, αλλά και φορείς, πραγματοποιώντας αυτοψία στα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών που υπέστησαν καταστροφή.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας κ. Μανώλη Γουγουλάκη, τους Γεωπόνους ΕΛΓΑ Λάρισας, τον Διευθυντή κ. Λιόντο, την υπεύθυνη για το νομό Τρικάλων κα. Τσάτσα, τον Προϊστάμενο κ. Τσιάμπα, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Μιχαλάκη, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και προέβη σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή καλλιεργητικών φροντίδων από τους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα επλήγησαν καλλιέργειες στις κοινότητες Ταξιαρχών, Φανερωμένης και Πετρόπορου κατ’ είδος καλλιέργειας και αριθμό στρεμμάτων είναι:

Βαμβάκι 1.800 στρέμματα, πεπονοειδή 700 στρέμματα και αμπέλια 180 στρέμματα.

Ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ Λάρισας, επίσπευση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών άμεσα και πριν τη λήξη της 15νθήμερης προθεσμίας για τις δηλώσεις ζημιών στους ανταποκριτές του Δήμου, αίτημα που έγινε δεκτό.

Πλέον οι αγρότες αναμένουν την έλευση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ για την έναρξη των εκτιμήσεων και την μελλοντική αποζημίωση των ζημιών.