Ημερίδα επιχειρηματικότητας στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων, στο πλαίσιο του ΚΑ1 ERASMUS+ σχεδίου με τίτλο: «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ – ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ Ή ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» που υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την ‘Επιχειρηματικότητα’, προσκαλώντας επαγγελματίες της πόλης μας να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους στον χώρο του ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Πρόκειται για έναν χώρο με πολλούς άξονες και διαστάσεις που ενισχύει την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στις δεξιότητές του και στην ικανότητά του να προσαρμόζεται και να καινοτομεί, αποτελώντας βασικό μοχλό της μελλοντικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Αφορμή για το σχεδιασμό του προγράμματος υπήρξε αφενός το γεγονός ότι στο σχολείο μας εκπαιδεύονται άνθρωποι διάφορων ηλικιών που αναζητούν εξειδίκευση και απόκτηση πρακτικής τεχνογνωσίας με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση ή μια νέα προοπτική απασχολησιμότητας. Αφετέρου, το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών μας να παρακολουθήσουν το πλάνο ένταξης της επιχειρηματικότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, να ενημερωθούν και να καταρτιστούν στη διδασκαλία βασικών επιχειρηματικών ικανοτήτων, σχεδιασμού σκέψης, επιχειρηματικών μοντέλων και επιχειρηματικού σχεδιασμού με έμφαση στις διάφορες μορφές επιχειρηματικότητας και την καινοτομία.
Έτσι, μέσα από τη δράση αυτή προβλέπεται τους προσεχείς μήνες η επιμόρφωση 15 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών στη Ρώμη και αντίστοιχα 15 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών στη Λάρνακα με την παρακολούθηση εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης που οργάνωσαν εκπαιδευτικοί φορείς των δύο χωρών (Ιταλίας και Κύπρου).
Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του παραπάνω προγράμματος, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε τον κ. Αθανάσιο και την κα Νίκη Βαμπούλα από την επιχείρηση ‘ΕΛ.Α.ΚΡΕ’ (Ελληνική Αγορά Κρέατος), τον κ. Γρηγόριο Μοράκη από την ‘agro αναπτυξιακή – Γεωργικά και Κτηνοτροφικά Εφόδια’ και τον κ. Βασίλειο Λαφαζάνη από την εταιρεία ‘Λαφαζάνης – Ηλεκτρολογικό Υλικό’, που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους στην ημερίδα της Επιχειρηματικότητας που παρακολούθησε το σύνολο της εκπαιδευτικής μονάδας του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.
Ακούσαμε με ενδιαφέρον τους εκπροσώπους της ΕΛ.Α.ΚΡΕ που παρουσίασαν τα στάδια εξέλιξης της επιχείρησής τους από τη γέννησή της το 1962 ως μικρή χοιροτροφική μονάδα, η οποία, με την προσηλωμένη απασχόληση όλων των μελών και γενεών της οικογένειας, το διαρκή εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό, τη συνεχή αύξηση παραγωγής, την τεχνογνωσία και το σεβασμό στην ποιότητα αποτελεί μια υπερσύγχρονη πλέον μονάδα που διαθέτει σφαγείο, επεξεργασία και τυποποίηση κρεάτων, διαχείριση παραπροϊόντων σφαγείων-τυποποίησης κρεάτων (rendering) με την οποία κατάφερε να διακριθεί στον νομό μας, καθώς και σημείο πώλησης στην πόλη μας. Επιπλέον, υπήρξε αναφορά στην πρόσφατη επένδυση της εταιρείας στην εκτροφή του μαύρου χοίρου, που διαθέτει υψηλή διατροφική αξία και αρχίζει να κατακτά τους καταναλωτές. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και βιωσιμότητας μιας τέτοιας επιχείρησης, σύμφωνα με τον κ. και την κα Βαμπούλα, είναι η ενημέρωση, το πλάνο και η στρατηγική εκσυγχρονισμού, ο διαρκής ποιοτικός έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας καθώς και η δέσμευση στην ποιότητα των προϊόντων και των εγκαταστάσεων.
Στη συνέχεια ο κ. Μοράκης της ‘agro αναπτυξιακή – Γεωργικά και Κτηνοτροφικά Εφόδια’, που δραστηριοποιείται στις εισαγωγές και το εμπόριο αγροτικών εφοδίων, μας παρουσίασε τους παράγοντες επιτυχίας μιας επιχειρηματικής απόπειρας στον τομέα της Γεωργίας. Με έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας και τις νέες τάσεις της αγοράς, παρουσίασε παραδείγματα επιτυχημένων αγροτικών επιχειρήσεων που με όπλα τους την ασφάλεια, τη γνώση, την εμπειρία, την καινοτομία αλλά και την συνειδητή επιλογή της τυποποίησης και πιστοποίησης των παραγόμενων προϊόντων κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους success story. Ο συνεργατισμός, ο σεβασμός στην παράδοση, ο αποκλεισμός του εύκολου κέρδους και της έκπτωσης της ποιότητας και επιπλέον ο σεβασμός στην αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, στην ελκυστική συσκευασία του και τις συνθήκες παραγωγής του είναι παράγοντες επιτυχίας. Επιπλέον, η αυτογνωσία, οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι, η έρευνα και γνώση της αγοράς, η σωστή επιλογή υλικών, προμηθευτών, συνεργατών, η ανάλυση κόστους και η δυνατότητα να μπορεί κανείς να ελίσσεται ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους διατηρώντας πάντα την προσωπική δέσμευση στο στόχο του αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στην εμπορική αξιοποίηση και επιτυχία.
Τέλος ο κ. Λαφαζάνης από την επιχείρηση ‘Λαφαζάνης – Ηλεκτρολογικό Υλικό’ παρουσίασε τη δραστηριοποίηση της εταιρείας του στον τομέα του ηλεκτρολογικού υλικού με την εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρολογικών ειδών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των αναγκών των καταναλωτών και τελευταία την ενασχόληση με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Μίλησε για την ανάγκη γνώσης της αγοράς, διαρκούς ενημέρωσης στις εξελίξεις και νέες τεχνολογίες και τη δέσμευση για παροχή υλικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων από αξιόπιστους προμηθευτές και σε ανταγωνιστικές τιμές. Εξέλιξη της μακρόχρονης πορείας της επιχείρησης ήταν η επέκταση των εγκαταστάσεων και η απόκτηση brand name σε συγκεκριμένα προϊόντα με ποιοτικές προδιαγραφές που καθορίζουν την επιτυχημένη συνεργασία της εταιρείας με διευρυμένους φορείς. Επιπλέον, επισήμανε ότι στο χώρο του το έδαφος για απασχολησιμότητα είναι πρόσφορο και τόνισε την ανάγκη έμπειρου προσωπικού και την αξία της επαγγελματικής εξειδίκευσης καταλήγοντας πως η συνέπεια, η προσήλωση στο στόχο και η επένδυση στη γνώση είναι τα βασικότερα εφόδια ενός επαγγελματία.
Η ημερίδα κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών καθ’ όλη τη διάρκεια. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους των τριών επιχειρήσεων που με καλή διάθεση παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και μοιράστηκαν μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία τους. Τους ευχαριστούμε επίσης για την πολύ ευγενική προσφορά προϊόντων τους στο κοινό και στη σχολική μονάδα και τη δέσμευσή τους να είναι πάντα στη διάθεσή μας στο πλαίσιο των δράσεών μας.
Από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων