Έβγαλε ειδήσεις και για μνημεία του δήμου Φαρκαδόνας η Λίνα Μενδώνη

Τα Τρίκαλα και ιστορικά μνημεία του νομού επισκέφτηκε η υπουργός Πολιτισμού ενώ μίλησε και για το σημαντικό έργο της συντοπίτισσας αρχαιολόγου, προσαμμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων κα Κρυσταλλίας Μαντζανά
Έβγαλε ειδήσεις και για την περιοχή της Φαρκαδόνας η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κα Λίνας Μενδώνη στα Τρίκαλα. Η υπουργός κατά την επίσκεψη της στα Τρίκαλα και λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή της στο νομό Τρικάλων συμμετείχε σε σύσκεψη που διοργανώθηκε στην ΝΟΔΕ Τρικάλων της ΝΔ.

Εκεί η υπουργός στάθηκε στα 31 έργα που προώθησε το υπουργείο Πολιτισμού στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Η κα Μενδώνη δεν παρέλειψε να σταθεί στην σημαντική δουλειά της συντοπίτισσας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Κρυσταλίας Μαντζάνα, χαρακτηρίζοντας ως μια δυναμική παρουσία, μια αξιόλογη επιστήμονα, με πλούσια προσφορά και δράση στον Πολιτισμό.
Πέραν των άλλων έργων που προωθούνται στο νομό Τρικάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κι εκείνο του Μακεδονικού Τάφου που βρίσκεται στην περιοχή του Πετροπόρου του Δήμου Φαρκαδόνας. Για το συγκεκριμένο έργο προχωρούν οι ενέργειες κι όπως επισημάνθηκε εντός του 2020, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης του Μακεδονικού Τάφου και η σύνδεση του με την Αρχαία Πέλιννα.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μακεδονικός Τάφος βρίσκεται στην κοινότητα Πετροπόρου. Χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή και η μορφή του παραπέμπει στους λεγόμενους «μακεδονικούς» τάφους, τα χαρακτηριστικά ταφικά μνημεία των Μακεδόνων κατά την περίοδο αυτή.
Ο τάφος ήταν μονοθάλαμος, καμαροσκεπής και καλυπτόταν από τύμβο. Ήταν κτισμένος από πωρολιθικούς κυβόλιθους, ενώ ασβεστολιθικές δοκοί σε δεύτερη χρήση αποτελούσαν την κάλυψη του δρόμου του. Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες της τοιχοποιίας του, καθώς και τα δάπεδα του δρόμου και του θαλάμου φέρουν επίχρισμα από ροδόχρωμο κονίαμα. Το σύνολο της θόλου του έχει καταπέσει. Στη νοτιοδυτική γωνία του θαλάμου βρέθηκε κατά χώραν μαρμάρινη κυλινδρική θήκη, που προφανώς περιείχε την τεφροδόχο κάλπη.
Ο τάφος βρέθηκε συλημένος στις αρχές του 20ού αιώνα από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Απόστολο Αρβανιτόπουλο και στη συνέχεια επικαλύφθηκε πλήρως με τα χώματα του τύμβου.
Εργασίες σε ιστορικούς Ναούς
Σε φάση ολοκλήρωσης εξάλλου βρίσκονται οι εργασίες που ξεκίνησαν στον ιστορικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην ομώνυμη κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων. Το πρώτο κομμάτι των εργασιών τελειώνει για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, προκειμένου να διασωθεί το ιστορικό μνημείο του 16ου αιώνα.
Αναφορικά τώρα με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κρήνης, οι ενέργειες προχωρούν. Στο άμεσο μέλλον ο Ναός του Αγίου Νικολάου αναμένεται να συντηρηθεί στο κομμάτι των τοιχογραφιών, αφού πρώτα διεξαχθούν οι εργασίες αποκατάστασης του εκκλησιαστικού χώρου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μετά τις προσπάθειες που κατέβαλαν Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.
Ads