Επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και υπουργικές δεσμέυσεις για έργα πολιτισμού

Σε μνημεία των Τρικάλων και της Καλαμπάκας ξεναγήθηκε σήμερα η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και αναφέρθηκε στα 31 έργα πολιτισμού που προωθεί το υπουργείο στον νομό και στη Θεσσαλία


Ο Πολιτισμός αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός κατέταξε το υπουργείο Πολιτισμού στα παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης του», τόνισε κατά την επίσκεψή της στα Τρίκαλα η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, περιγράφοντας την προστιθέμενη αξία του στη χώρα και στους πολίτες.

Η υπουργός περιόδευσε στα Τρίκαλα το πρωί του Σαββάτου, αναπτύσσοντας επαφές με πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Πρώτη συνάντηση για την υπουργό υπήρξε εκείνη με το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και συνέχισε με την κα Κρυσταλία Ματζανά, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

rhdr

Κατά την συνάντηση με το δήμαρχο Τρικκαίων η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συζήτησε την ιστορία και τον πολιτισμό των Τρικάλων και γενικότερα του Δήμου Τρικκαίων. Η συζήτηση περιστράφηκε στα ζητήματα ανάδειξης, τεκμηρίωσης και προβολής των ιστορικών μνημείων των Τρικάλων, που έθεσε ο κ. Παπαστεργίου.
Μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης (με συνεχή κατοίκηση), τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, έχει διαφοροποιήσει ποιοτικά την προώθηση και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Τρικάλων (του επονομαζόμενου «Ασκληπιείου»), σε συνδυασμό με τον Ασκληπιό και την αρχαία Τρίκκη, αποτελούν σημεία ιδιαίτερης σημασίας για τον Δήμο Τρικκαίων.
Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου συζήτησε με την Υπουργό και για το θέμα του μουσείου Τσιτσάνη, για το οποίο υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο.
Η κ. Μενδώνη ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης της μουσειολογικής ανάδειξης του χώρου, με χρονικό ορίζοντα την πραγματοποίηση των επίσημων εγκαινίων.
Ακόμη, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις παρεμβάσεις στο Κάστρο των Τρικάλων (Φρούριο) και με την τεκμηρίωση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής των Τρικάλων, σε σχέση με την προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων για την ίδρυση διαχρονικού μουσείου.

Το 2021 θα λειτουργήσει το Σπήλαιο Θεόπετρας

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που ανέπτυξε στα Τρίκαλα η υπουργός ακολούθησε επίσκεψη στο Δήμο Μετεώρων και σε μνημεία της ευρύτερης περιοχής Καλαμπάκας.

Η κα Μενδώνη επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Ρουσσάνου την οποία υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος. Επόμενος σταθμός της περιοδείας και ο σημαντικότερος για την περιοχή της Καλαμπάκας υπήρξε το Σπήλαιο της Θεόπετρας το οποίο παραμένει κλειστό για χρονικό διάστημα περισσότερο των 3,5 χρόνων.

Όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση το μνημείο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά εντός του 2021, μετά την κατασκευή των αναγκαίων και απαραίτητων έργων, αποκατάστασης των βραχοπτώσεων και άλλων εργασιών, οι οποίες έχουν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, ύψους 2,1 εκ. ευρώ και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ακουλούθησε επίσκεψη το δίδυμο οθωμανικό λουτρό στις παλαιές φυλακές των Τρικάλων και το Μουσείο Τσιτσάνη

Εκεί την υποδέχτηκαν φορείς των Τρικάλων με την συζήτηση να περιστρέφεται στα ιστορικά μνημεία.

Σύσκεψη στην ΝΟΔΕ

Αναφορά στα σημαντικότερα έργα που έχουν ενταχτεί και θα υλοποιηθούν σε όλο το φάσμα του νομού στον τομέα του Πολιτισμού, έγινε στην σύσκεψη που αναπτύχτηκε στην ΝΟΔΕ Τρικάλων της ΝΔ. Συνολικά στο νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί και θα εκτελεστούν 31 έργα, μιας και ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον Πολιτισμό.

Η κα Μενδώνη σε ήπιους τόνους δεν παρέλειψε να επικρίνει την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στο κομμάτι του Πολιτισμού τονίζοντας ότι σε 4,5χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εντάχτηκαν μόλις 3 έργα, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί 31 μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

«Ο Πολιτισμός αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την αξία του και μέσα από τα έργα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια», τόνισε η κα Μενδώνη.

Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που σχεδιάζονται να αναπτυχτούν και αφορούν τα Μετέωρα, μνημεία της πόλης των Τρικάλων, αλλά ταυτόχρονα και των Δήμων Φαρκαδόνας και Πύλης.