Το έθιμο του “Κλήδονα” αναβίωσε ο Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας

Συγκίνηση και μνήμες του παρελθόντος ξύπνησε σε πολλές γυναίκες της Οιχαλίας η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα που διεξήχθη με την υπογραφή του Συλλόγου Γυναικών Οιχαλίας.

Ένα έθιμο που ήταν ευρέως γνωστό στα χωριά του δήμου Φαρκαδόνας και ευρύτερα της Θεσσαλίας και αναπαρίστατο από ανύπαντρα κορίτσια.

Φυσικά το έθιμο που ζωντάνεψε εκ νέου στην Οιχαλία αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για τις νεαρές ηλικίες γυναικών να γνωρίσουν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα εκείνης της εποχής, τότε που ο μόνος τρόπος διασκέδασης των γυναικών ήταν τα πανηγύρια των χωριών και η αναβίωση των εθίμων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στον προαύλιο χώρο της αίθουσας του Συλλόγου  Γυναικών της Οιχαλίας ενώ η έναρξη έγινε με την εμφάνιση χορευτικών από τμήματα του Συλλόγου. Λίγο αργότερα στο μέσω τοποθετήθηκε το καζάνι όπου τοποθετήθηκαν μπουκέτα με λουλούδια και ξεκίνησε το τραγούδι και ο χορός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έθιμο του Κλήδονα γινόταν κάθε παραμονή της Πρωτομαγιάς όπου  οι κοπέλες της Οιχαλίας, φτιάχνανε ένα μπουκέτο με λουλούδια.

Κανόνιζαν σε ποιο σπίτι θα τραγουδήσουν τον  Κλήδονα μιας και έπρεπε να είναι σε σταυροδρόμι και να έχει καλή τουλούμπα που να βγάζει εύκολα νερό. Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνανε νερό και μέσα βάζανε τα μπουκέτα. Τα τραγουδούσαν δυο βράδια και το τρίτο βράδυ αφού χόρευαν, τα έβγαζαν και τα έριχναν στις σκεπές των σπιτιών για καλή τύχη. Το ίδια έγινε και σήμερα τα λουλούδια μπήκαν στο καζάνια όπου θα παραμείνουν για δυο βραδιές. Σήμερα και αύριο.

Την τρίτη το απόγευμα οι Γυναίκες της Οιχαλίας στον ίδιο χώρο θα βγάλουν τα λουλούδια χορεύοντας και θα τα ρίξουν στις σκεπές των σπιτιών για καλή τύχη.

Δείτε εικόνες και βίντεο όπως τις κατέγραψε ο φακός του ΚΡΗΝΗ LIVE