Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας για τους σεισμοπαθείς του Ζάρκου και του Γριζάνου

Όπως αναφέρουν οι τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρ’ ότι πέρασαν πάνω από τεσσεράμισι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους των χωριών Ζάρκο και Γριζάνο

Θέματα τα οποία σχετίζονται με τους σεισμοπλήκτους του Ζάρκου και του Γριζάνου «θίγουν» μέσω ερώτησης που κατέθεσαν στην Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάσος Τσαπλές και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Βάσω Μπακάση, Αποστόλης Νάνος και Ζήσης Γκαραλιάκος.

Όπως αναφέρουν οι τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» παρ’ ότι πέρασαν πάνω από τεσσεράμισι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία, πολλά προβλήματα που βασανίζουν τους σεισμόπληκτους κατοίκους των χωριών Ζάρκο και Γριζάνο του Νομού Τρικάλων παραμένουν άλυτα.

Αναλυτικά στο κείμενο που προηγείται της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

Στο χωριό Ζάρκο

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους στα σπίτια και άλλα κτίσματα του χωριού, 18 σπίτια και 7 αποθήκες έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η κατεδάφιση τους, ούτε η απομάκρυνση των μπάζων από όσα υπέστησαν ζημιές.

Για το θέμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, πότε θα δοθούν και ποιο ποσό αποζημιώσεις και οι σεισμόπληκτοι ανησυχούν πως τελικά σ’ αυτούς θα μεταφερθεί η κρατική ευθύνη και το δυσβάστακτο κόστος για τις εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπάζων.

Δεν έχουν καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, δεν έχουν γνώση κανενός σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος για το πόσο θα μείνουν στα κοντέινερ και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ούτε για το πότε και πόση αποζημίωση θα πάρουν, ενώ καλούνται να πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού στα σπίτια που δεν μπορούν να κατοικηθούν, καθώς και δημοτικά τέλη.

Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών που χρήζουν επισκευή και για την απώλεια οικοσκευής και κανείς δεν πήρε ακόμα σχετική αποζημίωση.

Αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για την είσπραξη της αποζημίωσης.

Ορισμένοι μικροεπαγγελματίες του χωριού, έχασαν την επιχείρησή τους ή υπέστη μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό και έμειναν χωρίς εισόδημα αυτούς τους μήνες, μιας και δεν δόθηκε καμία στήριξη από την κυβέρνηση σ’ αυτούς, όπως και σε αγροτοκτηνοτρόφους που έπαθαν ζημιά από τον σεισμό και ορισμένοι είχαν πάθει και προηγούμενα από τον ΙΑΝΟ και τότε πήραν ως αποζημίωση στο 50% της ζημιάς.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα στον καταυλισμό που εγκαταστάθηκαν τα κοντέινερ, οι σεισμόπληκτοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την μη τοποθέτηση σκέπαστρων για την βροχή και τον ήλιο τώρα με τον καύσωνα. Στον καταυλισμό με τα κοντέινερ, δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης, δεν υπάρχει γεννήτρια για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος για πλυσταριό με πλυντήρια για τις ανάγκες αυτών που διαμένουν, για μαγείρεμα, κλπ.

Επίσης στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι και οι 15 από τις 20 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη στη δομή.

Στο χωριό Γριζάνο

Από τους 120 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα των 600 ευρώ, αυτό εγκρίθηκε και καταβλήθηκε τελικά στο 50% περίπου απ’ αυτούς.

Ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή για ζημιές και οικοσκευές, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε κανένα δικαιούχο.

Στα 6 κοντέινερ και στα 3 τροχόσπιτα που διαμένουν αντίστοιχες σεισμόπληκτες οικογένειες του Γριζάνου, δεν υπάρχουν σκέπαστρα, γεγονός που δυσχεραίνει τη διαμονή σ’ αυτά εξαιτίας του ήλιου ή της βροχής.

Στο χώρο που εγκαταστάθηκαν τα κοντέινερ, δεν υπάρχει κοινόχρηστη αίθουσα, ενώ δεν υπάρχει και σύνδεση με το ίντερνετ.

Ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι για το ποια σπίτια κρίνονται κατεδαφιστέα και ποια επισκευάσιμα, δεν έγινε έλεγχος για τις αποθήκες που αρκετές έχουν πρόβλημα, αλλά γενικότερα ο έλεγχος των κτισμάτων έχει σταματήσει.

Το δημοτικό σχολείο και ιδιαίτερα ο παιδικός σταθμός του Γριζάνου έχουν υποστεί φθορές που δεν έχουν επισκευασθεί.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει:

·         Αν προτίθεται να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους των παραπάνω χωριών και όλων των άλλων στην Θεσσαλία, προκειμένου να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες τους;

·         Αν θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την καταβολή άμεσα αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, καταστήματα, αποθήκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες;

·         Το ίδιο για τον εξοπλισμό κατοικιών, καταστημάτων, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια;

·         Αν θα διεκδικήσει τον μηδενισμό των χρεών των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας; Την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος;

·         Τι θα γίνει με τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και την απομάκρυνση των μπάζων χωρίς επιβάρυνση των σεισμόπληκτων;

·         Τι θα γίνει με την επισκευή των σχολείων και παιδικών σταθμών που έχουν υποστεί ζημιές;

·         Αν η περιφέρεια θα παραχωρήσει κοντέινερ για κοινόχρηστη χρήση (πλυσταριό, μαγείρεμα, κλπ), σε κάθε καταυλισμό (Ζάρκο, Γριζάνο);

·         Στην τοποθέτηση στεγάστρων πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από τη βροχή ή να προστατεύουν κάπως από την ζέστη.

·         Αν θα διεκδικήσει την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κ.Υ Φαρκαδόνας, για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών και την παρουσία κινητής μονάδας υγείας στα σεισμόπληκτα χωριά ή σταθερού ιατρείου;