Επιστροφή στα παλιά για τα κοινοτικά συμβούλια του Δήμου Φαρκαδόνας το 2023

Στα γενικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων θα εντάσσονται τα τοπικά συμβούλια στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προκαλώντας την ικανοποίηση των αιρετών

Ικανοποίηση προκαλεί σε πολλούς νυν προέδρους κοινοτήτων, όπως επίσης και σε κοινοτικούς συμβούλους, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών για επιστροφή στο παλιό σύστημα εκλογής των τοπικών συμβούλιων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» με τους υποψηφίους να συμπεριλαμβάνονται στα γενικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων, κάτι που συνέβαινε από το 1998 με την εφαρμογή του πρώτου αυτοδιοικητικού σχεδίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Αναμφίβολα στην πλειονότητα των κοινοτικών συμβουλίων της περιοχής μας και δη στους προέδρους, το όλο εγχείρημα που σχεδιάζεται χαρακτηρίζεται ως θετικό στοιχείο.

Σε τοπικό επίπεδο πέραν ορισμένων περιπτώσεων τοπικών ψηφοδελτίων που έδιναν επίσημα στήριξη σε έναν εκ των 5 υποψηφίων που κατήλθαν στις ασυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, συναντήσαμε και πολλά ανεξάρτητα σχήματα. Ήταν ωστόσο αυτά τα σχήματα ανεξάρτητα, όταν εντός αυτών υπήρχε πολυφωνία υποψηφίων-υποστηρικτών συνδυασμών;

Περιπτώσεις υποψηφίων δημάρχων, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι τα χαρακτήριζαν ανεξάρτητα, έσπευδαν να τα «βαπτίσουν» δικά τους, εντάσσοντας αυτά στις ανακοινώσεις ως ψηφοδέλτια υποστήριξης, γεγονός που προκαλούσε έντονες αντιδράσεις. Υπήρχαν περιπτώσεις τοπικών συμβουλίων που παρουσιαζόταν ως ανεξάρτητοι τοπικοί συνδυασμοί, ωστόσο φρόντιζαν, σε καταδύαν συναντήσεις με επικεφαλής παρατάξεων, να δώσουν υποτίθεται στήριξη σ’ όλους τους υποψηφίους δημάρχους, «παραπλανώντας» το εκλογικό Σώμα.

Πλέον με την επαναφορά του παλαιού συστήματος όλα αυτά θα εκλείψουν καθώς η ενσωμάτωση των τοπικών συμβουλίων στα γενικά ψηφοδέλτια θα συμβάλει στην διαφάνεια.

Ευεργετική ίσως θα είναι η επαναφορά του παλαιού συστήματος εκλογής των τοπικών συμβουλίων σε υποψηφίους δημάρχους παρελθόντων ετών που είχαν στη διάθεση τους ολοκληρωμένα τοπικά ψηφοδέλτια. Η απορία ωστόσο που εγείρεται είναι αν αυτά τα τοπικά ψηφοδέλτια επιδιώξουν να παρέχουν στήριξη ή αν θα στηριχτούν όπως παλιότερα από τους κατοίκους των χωριών. Πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι των χωριών που ζητούν κάτι νέο και άφθαρτο, γυρνώντας στην πλάτη το παλιό. Εξάλλου η ανανέωση ήταν και είναι πάντα το ζητούμενο.

Ωστόσο εκείνος ο υποψήφιος δήμαρχος που καταφέρει να σχηματίσει τοπικά ψηφοδέλτια σε όλο το φάσμα των 18 κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας, έχει πολλές και ισχυρές πιθανότητες εκλογής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Αυτό εξάλλου σημειώνουν και νυν πρόεδροι κοινοτήτων του Δήμου Φαρκαδόνας, που εστιάζουν την προσοχή τους σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του νέου νόμου που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.