Ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής – μεταποίηση

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοποίησε ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας

Αναγκαιότητα θεωρεί την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών με ουσιαστική στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας.

Αφουγκραζόμενος τα προβλήματα και την αγωνία των αγροτών, στις δύσκολες περιόδους που βιώνουμε με την εξάπλωση του κορονοϊού ο κ. Λιούτας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, για την ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και την μεταποίηση αυτής.

Η ίδια επιστολή κοινοποιήθηκε και στον πρόεδρο ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρο Κοντό.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τονίζονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι θεμελιώδους σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Απαιτείται ένας επανασχεδιασμός μιας νέας πολιτικής που θα επιτρέψει την ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί στο ρόλο που είχε πάντα στις κρίσιμες στιγμές. Εκείνο του στυλοβάτη της εγχώριας παραγωγής και ελληνικής οικονομίας ειδικά τώρα που το περιβάλλον προσφέρεται γιατί το κοινοτικό πλαίσιο χαλαρώνει, νέοι οικονοµικοί πόροι για τη γεωργία αναζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το «έκτακτο αγροτικό πρόγραµµα» που ζητούν οι παραγωγικοί φορείς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τις ταµειακές ροές των εκμεταλλεύσεων.

Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών με ουσιαστική στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υποστήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τοµέα, τώρα όσο είναι ακόμη καιρός.

Επίσης, θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση ενεργοποίηση, με νέους προϋπολογισμούς, όλων των προγραμμάτων του πρωτογενούς τομέα, όπως Δράση 4.2.1 – Μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη, Σχέδια Βελτίωσης, Νέων Αγροτών, LEADER κ.α. προκειμένου να στηριχθεί στην πράξη ο παραγωγικός και αγροδιατροφικός τομέας της χώρας.».

KRINI LIVE