Ένα ντοκιμαντέρ που έρχεται να μας προβληματίσει και να μας υπενθυμίσει τις ευθύνες μας

Παρουσιάστηκε η ταινία «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων», σε σκηνοθεσία του Τρικαλινού Γιάννη Φλούλη, ένα ντοκιμαντέρ για τα πουλιά που τείνουν προς εξαφάνιση

Δεν ήταν μια απλή παρουσίαση ενός ντοκιμαντέρ. Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα ταινία που παρουσίασε ένα θέμα που προβλημάτισε όσους την παρακολούθησαν. Προβλημάτισε καθώς ένα είδος πουλιών τείνει προς εξαφάνιση. Ένα είδος πουλιών που παλιότερα πετούσαν και στο νομό Τρικάλων, ωστόσο ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλει δυστυχώς ως προς την εξαφάνιση.
Στα Τρίκαλα και στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων παρουσιάστηκε σε πρώτη πανελλαδική προβολή το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων», σε σκηνοθεσία του Τρικαλινού Γιάννη Φλούλη.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε με αφορμή το διήμερο προβολών «για την Υπεράσπιση των Κοινών Αγαθών» που διοργανώθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, την κίνηση Τρικαλινών Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία «Από Κοινού»(www.apokoinou.com) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη στήριξη του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Το ντοκιμαντέρ καθήλωσε τους δεκάδες παραβρισκόμενους δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το πουλί σύμβολο των Μετεώρων και προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Μάλιστα μετά το πέρας της προβολής δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέβαλλαν ερωτήσεις αποζητώντας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδας που ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ανάμεσά τους, το τελευταίο ζευγάρι της περιοχής των Μετεώρων, που πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη χώρα. Μαζί τους, άνθρωποι της υπαίθρου, ορνιθολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, δασικοί υπάλληλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του εμβληματικού αυτού μεταναστευτικού γύπα.

Και στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Οι Ασπροπάρηδες των Μετεώρων «πέταξαν ψηλά» στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Χαλκίδα, κατακτώντας το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους.Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, δίνοντας μεγάλη χαρά στους συντελεστές του και σε όλη την ομάδα του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Το ντοκιμαντερ είναι σε σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας Γιάννης Φλούλης, line producer Άρης Κοτρώνης – Βέττας, οργάνωση παραγωγής – Συνεντεύξεις Ρούλα Τρίγκου Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μοντάζ Γιάννης Φλούλης, βοηθός μοντάζ Θάνος Ανδρεάδης, still photography Θάνος Φλούλης, συμπληρωματικά πλάνα Svetoslav Spasov, Sergey Panayotov, Δημήτρης Βαβύλης, Τάσος Μπούνας, υποτιτλισμός Άρης Κοτρώνης – Βέττας, μετάφραση Victoria Saravia, Ρούλα Τρίγκου. Παραγωγή Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.