Ένα ασυνήθιστο θέαμα στον Πετρόπορο που κεντρίζει αιώνες τώρα την προσοχή όλων

Άνοιξε η γη από την αμαρτία του Ζουρ Παπά που σύμφωνα με τον μύθο ερωτεύτηκε την κόρη

Η λίμνη, δολίνη είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα ασυνήθιστο θέαμα, ένα αξιόλογο αξιοθέατο στην περιοχή μας και δη στην κοινότητα Πετροπόρου.

Η «ΚΡΗΝΗ LIVE» έχει επισκεφτεί αρκετές στιγμές την συγκεκριμένη περιοχή, αποκομίζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Για τον ευρύτερο χώρο είχε γίνει εκτενή αναφορά και στο Πολιτιστικό Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού που είχε διοργανώσει η ηλεκτρονική εφημερίδα «ΚΡΗΝΗ LIVE» σε συνεργασία με το Ιστορικό Περιοδικό «Θεσσαλικό Ημερολόγιο»  το 2015.

Οι μύθοι για το σημείο πολλοί. Ο σημαντικότερος ωστόσο που αναπαράγεται έως και σήμερα αφορά τον ιερέα που ερωτεύτηκε σε ένα χορό την κόρη του.

Στο σημείο, όπου σήμερα ανοίγεται το βάραθρο, βρισκόταν η δημόσια πλατεία. Μια μέρα μεγάλης γιορτής όλος ο πληθυσμός είχε συγκεντρωθεί εκεί. Οι γυναίκες χόρευαν, σχηματίζοντας έναν μεγάλο κύκλο, σύμφωνα με την τοπική συνήθεια. Ένας παπάς είχε μια εξαιρετικά όμορφη κόρη· την είδε στο χορό και του καλοάρεσε. Αμέσως πηγαίνει στον επίσκοπο και του λέει πως έρχεται να τον συμβουλευθεί για ένα ζήτημα που τον απασχολεί:

– Ένας άνθρωπος έχει στον κήπο του μια μηλιά που κάνει ωραία μήλα, μπορεί να τα μαζέψει ο ίδιος δοκιμάζοντας το πρώτο,  ή πρέπει να αφήσει την πρωτιά στους ξένους;

Ο επίσκοπος απάντησε πως ο εν λόγω άνθρωπος είχε ασφαλώς το δικαίωμα να φάει τα μήλα του. Τότε ο παπάς πάει, παίρνει την κόρη του από τον χορό, την απάγει και ικανοποιεί την ανήθικη επιθυμία του. Την ίδια στιγμή, η πλατεία του χωριού με τους χορευτές και όλη η πόλη εξαφανίζονται με μια ξαφνική καθίζηση.

Μόνο η εκκλησία μένει όρθια στην άκρη του ανοίγματος της αβύσσου».

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην κορφή του λόφου.