Εν αναμονή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Αναγκαία κρίνεται από τον αγροτικό κόσμο του νομού η πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για να καλύψει τα αυξημένα οικονομικά βάρη 

Αναγκαία κρίνει η πλειονότητα των Τρικαλινών αγροτών την άμεση καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Πλέον οι αγρότες αναμένουν την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία τα τελευταία χρόνια πιστώνεται στους λογαριασμούς των αγροτών στα μέσα του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τη φετινή χρονιά η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης προσδιορίζεται για τα τέλη του μήνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση με τους αγρότες να βρίσκονται εν αναμονή. Άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει αν οι εξελίξεις με τον διαγωνισμό για το ΟΣΔΕ και την ακύρωσή του, επηρεάσουν τον προγραμματισμό της πληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι και για φέτος ισχύει η δυνατότητα καταβολής αυξημένης προκαταβολής ενιαίας έως 70% (από 50% που ίσχυε) και 85% (από 75%) των πληρωμών Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις αρχές Αυγούστου.

Πέρυσι, η πληρωμή της α’ δόσης ενιαίας (70% της βασικής ενίσχυσης) ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, με το ποσό που διατέθηκε ως προκαταβολή στους δικαιούχους να ανέρχεται τότε στα 696.596.038,36 ευρώ.

Με την καταβολή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν την λήψη του υπολειπόμενου ποσοστού των χρημάτων. Αυτό σύμφωνα με παλιότερα έτη θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα από τις 18-22 Δεκεμβρίου.

Τα χρήματα αναμένεται να εξυπηρετήσουν στα μέγιστα τον αγροτικό κόσμο προκειμένου να τακτοποιήσει οικονομικές εκκρεμότητες.

Η αυλαία των ενισχύσεων θα πέσει στα μέσα του Μαρτίου του 2022 όπου θα καταβληθούν τα χρήματα της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος, την οποία δικαιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί.